На първа инстанция

Втора четиригодишна присъда за бившия директор на "Софийски имоти"

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) осъди в петък на 4 години затвор бившия изпълнителен директор на общинската фирма "Софийски имоти" Тошко Добрев по второто от делата за източването на дружеството, което приключи на първа инстанция.

Преди месец Добрев бе осъден на 4 години затвор по първото дело за "Софийски имоти".

В петък той бе признат за виновен за замяна на имот в столичния кв. "Люлин" 10 за 26 автомобила "Пежо". Сделката е сключена през 1998 г. със "София Франс Ауто", като прокуратурата твърди, че чрез нея е нанесена щета на общината на стойност 300 000 лева.

Добрев е осъден да изтърпи присъдата си при първоначален общ режим, има забрана да заема ръководни постове за 7 години и трябва да плати 8786 лева разноски по делото.

"Това са 26 автомобила срещу имоти, които Общинският съвет е гласувал. Той ги е определил. Казал е, че оценител трябва да определи цената и всички коли са отишли в общината. И двете сделки са сделки на общината", обясни подсъдимият след края на делото.

За разлика от първата присъда, която получи преди месец, този път магистратите не бяха единодушни в решението си. Председателят на състава съдия Иван Коев обяви при прочитането на присъдата, че я е подписал с особено мнение.

"Съдията - докладчик е с особено мнение, тоест са ме осъдили съдебните заседатели. Не знам дали има друг такъв случай", коментира Добрев извън залата.

Той бе оправдан по другото си обвинение, че се е съгласил с оценка на магазин, който е собственост на "Софийски имоти", оценен на 135 000 лева, което е с 22 000 лева под пазарната му цена.

Останалите петима бивши членове на борда на дружеството Симеон Симеонов, Димитър Василев, Радост Патева, Емилия Бакържиева и Румяна Стоева, бяха оправдани от съда по обвинение срещу тях, че не са упражнили контрол върху работата на Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?