Втора джамия в София – само разговори, съгласие няма

В ж.к."Люлин" има вписано мюсюлманско вероизповедание, молитвен дом няма, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова

Новият молитвен дом в жк."Люлин" в София

Водят се разговори за изграждането на втора джамия в София, но към момента няма съгласие за това. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.

Преговорите за строежа на втори молитвен дом за мюсюлманите в столицата са от 2008 г., когато кмет беше Бойко Борисов. Тогава Главното мюфтийство поиска да вдигне джамия в кв. "Малинова долина", като част от реализацията на проекта за културно-образователен и конгресен център на мюсюлманите. Разрешение за строеж така и не беше получено.

"В последните години водим разговори с Главното мюфтийство. До този момент няма съгласие. Трябва да е ясно, че при изграждането на храмове трябва да има съгласието и мнението на живеещите в съответния район", каза Фандъкова в събота.

Въпросът с изграждането на втора джамия в София нашумя през изминалата седмица, след като стана ясно, че в ж.к."Люлин" вече работи молитвен дом, който се ползва от мюсюлмани и дори дипломати. Обвиненията бяха, че в него се преподава радикален ислям. До този момент обаче официалните власти не са излезли с информация по случая.

"Всички тези сигнали се проверяват. На този адрес (бел.ред. В "Люлин")има вписано настоятелство на мюсюлманско вероизповедание в регистъра на вероизповеданията, но там няма регистриран молитвен дом. За публичен храм няма такова разрешение", каза Фандъкова.

Според неназован източник на offnews.bg в новоткрития мюсюлмански молитвен дом (месчит) се проповядват идеите на ислямския фундаментализъм – уахабизъм, който се проповядва и от членовете на "Ислямска държава".

Мястото в жк."Люлин" обслужва арабската диаспора в София. На редовните петъчни молитви в месчита редовно присъствали дипломатически представители на Саудитска Арабия и Катар. Към момента Саудитска Арабия няма посолство у нас, но търсели подходящ парцел за да направят, като планирали в комплекса да има и джамия.

От главна дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет са заявили пред offnews.bg,че в действително в ж.к."Люлин" има регистриран месчит.

Разликата между джамията и молитвения дом е като при църквата и параклиса в източноправославното християнство. При месчита липсва минаре, помещения за жени и други, характерни за джамията възможности за молещите се.

Домът се помещава в реновирана едноетажна постройка и е първият по рода си в София. Причината арабите да не предпочитат централната джамия в София, е това че там преобладават представители на турската общност. Друга причина е, че те не възприемат начина за молитва на открито, така както правят турските мюсюлмани, обясни Николай Панков, началник на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев пред offnews.bg .

По неофициална информация имамът на дома е от Йордания, а настоятелството на храма е наначено лично от главния мюфтия на България Мустафа Хаджи.

Наскоро разследване на предаването "Господари на ефира" показа документи, които обвързват Главното мюфтийство и лично главният мюфтия в пряка връзка със съмнителната саудитска фондация "Ал-Уакф ал Ислями" и нейния управител Муафак Ал Асад. Между двете страни е имало договорни отношения за наем, благодарствени писма, а главният мюфтия дори е взел на два пъти дарение в размер на 4000 щатски долара.

Според Николай Панков домът не представлява опасност и в него едва ли се проповядва уахабизъм и други крайни идеи. "Няма нищо незаконно в определено помещение да се води молитвата. Домът се обявява в Столична община от Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет и се води под шапката на мюфтийството. Това може да бъде дори и апартамент, в зависимост от хората, които го посещават", обясни Панков.

Според главното мюфтийство молитвеният дом в ж.к."Люлин" е изграден съгласно правилата и е разрешен.

"Мюсюлманското изповедание не е регистрирало отклонения от традиционния ислям и от начина, по който се извършва молитвата в съответния молитвен дом. Можем да го твърдим и за другите молитвени домове, които са на територията на страната. Те са 1500. В нашите регистри няма оплаквания. Следим дейността на нашия свещенослужител. Така че освен да обявим тези съмнения за внушения, друго не можем да направим" коментира говорителят на мюфтийството Ахмед Ахмедов пред бТВ в петък.

Вчера с български знамена група жители на квартала протестираха срещу новия мотивен дом.


В момента в София има само една джамия, която се намира в центъра на града. Тя е строена през 1567 г. През лятото на 2015 г. тя беше незаконно разширена с изграждането на пристройка към него, в която се намира санитарен възел, а покривът ѝ се ползва за молитви.

Споделяне

Още от България