Втора екоорганизация иска оставката на Нено Димов

Втора екоорганизация иска оставката на Нено Димов

Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" настоява за незабавна оставка на министъра на екологията Нено Димов в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Причината е "клеветническа статия, излязла в редица жълтите медии" на 22 ноември, която според тях уронва престижа на български граждани, но и на Европейската комисия и нейни служители.

Това е втора екоорганизация, която настоява за оставката на Нено Димов. Същото вече поиска и "Балканка" заради унищожаването на реките у нас от малките ВЕЦ-ове и липсата на мерки от страна на държавата за решаване на проблема. 

В "клеветническата статия" се твърди, че в голямо софийско заведение срещу сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е имало тайна и неформална среща между зелени активисти и чиновник от Брюксел, като се внушава, че срещата е нередна.

От "Да спасим Кресненското дефиле" твърдят, че срещата е била поискана с официално запитване до делегацията на ЕК в София, след като от МОСВ не са ги поканили на срещата с експертите от ЕК.

Представителите на екосдружението са разговоряли с експерта от УК за Кресненското дефиле и европейското финансиране за строителството на магистрала "Струма".

В началото на седмицата в МОСВ се проведе среща с представители на ЕК по повод границите на защитената зона "Натура 2000". На нея не бяха допуснати да участват всички екоорганизации у нас по нареждане на МОСВ с аргумента, че нямат достатъчно голяма зала, която да побере всички. По този повод имаше протест пред екоминистерството преди началото на срещата.

От екоорганизацията твърдят, че "клеветническата информация, както и снимки от срещата, са разпространени до жълтите медии от служители на Министерството на околната среда и водите, придружаващи служителите от Брюксел, които се били там“.

"Убедени сме, че без санкция за Нено Димов, никой служител на МОСВ не би си позволил такава провокация само месец и половина преди Българското председателство," пише в отвореното писмо на "Да спасим Кресненското дефиле".

В случай, че Нено Димов остане на поста си, от организацията още следващата седмица ще изпратят предупредителни писма до службите на Европейската комисия и до съответните институции на останалите 27 страни-членски на ЕС. Те ще бъдат предупредени да очакват незаконно събиране на компромати срещу членове на своите делегации, по време на официални и неофициални събития през шетте те месеца на българското председателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?