Втора глоба за "Хит Хипермаркет", че не съдейства в разследване на картел

Търговската верига “Хит Хипермаркет“ е глобена с 42 692 лв.от Комисията за защита на конукренцията (КЗК) за това, че не съдейства с информация в провежданото от антимонополния орган разследване на картелно споразумение между наколко търговски вериги в страната. Това съобщиха от КЗК в понеделник.

Веригата бе глобена с 21 хил. лева заради същото нарушение преди 10 дни.

В момента антимонополният орган разследва за евентуални вертикални споразумения търговските вериги "Метро кеш енд кери", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит" и "Максима България". Съществуват съмнения, че компаниите са се договаряли за условията, които дават на доставчиците си.

С няколко писма КЗК е изискала от "Хит Хипермаркет" да представи копия на всички индивидуални договори за доставка на определени продукти, както и декларация, подписана от представляващите дружеството, за съгласие за получаване на данни от НСИ за периода 2007 – първото полугодие на 2009 г.

Дружеството не е представило исканите документи, дори и след наложената глоба, и по този начин бави разследването на комисията. За това нарушение фирмата може да бъде глобена с до 1 процент от оборота за предходната финансова година.

Споделяне

Още от Бизнес