Втора група иракчани се завърна след рисковано пътуване до Европа

Втора група иракчани се завърна след рисковано пътуване до Европа

Втора група иракчани се завърна днес от Беларус в Северен Ирак след неуспешен опит да стигke до Европейския съюз, разказвайки за грубо отношение и малтретиране от страна беларуските власти, предаде Асошиейтед прес.

Самолетът с повече от 170 души (повечето - иракски кюрди) пристигна на международното летище в Ербил, най-големия град в иракски Кюрдистан. Това е вторият полет с иракчани, репатрирани от Минск. Във вторник 430 души вече се върнаха в страната си.

Някои от пристигащите разказаха, че са били подложени на жестоко отношение от беларуските гранични власти - от побои и заплахи до опити да бъдат изтласкани през границата в съседните Полша и Литва, членки на Евросъюза. Мигрантите казват, че са се надявали да преминат, но не и чрез заплахи от беларусите.

Хиляди мигранти остават блокирани между границите. Повечето от тях бягат от конфликтите или отчайващото положение в Близкия изток и имат за цел да стигнат до Германия или други Западноевропейски страни. Полша обаче твърдо отказва да допусне тези хора своя територия, а Беларус не желае да ги върне в столицата Минск или да им позволи да се установят в страната.

"Много сме благодарни, че се прибрахме у дома, защото човечността и справедливостта, които хората приписват на Европа, са далеч от реалността. Изобщо не е вярно. Ние бяхме жестоко бити", каза на летището завърналият се Ауат Насир.

"Сега хората съжаляват, че са отишли там и искат да се върнат у дома, защото сега в Беларус температурата е 15 градуса под нулата", каза той.

Голям брой иракски кюрди избраха да предприемат опасното пътуване, продавайки имуществото си, за да платят на трафиканти. Сред причините за решението си те изброяват повишаващата се безработица, ширещата се корупция и икономическа криза, която понижи държавните заплати в управлявания от кюрди регион.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят