Втора компания пуска бездимни цигари, акцизът скача

Втора компания пуска бездимни цигари, акцизът скача

Пазарният лидер по продажба на цигари в България – "Бритиш Американ тобако", който е с дял от около 40% след покупката на брандовете на "Булгартабак", ще пусне бездимни продукти през есента. БАТ са подали за регистрация в Министерството на икономиката три бездимни продукта с бранда Dunhill, като процедурата по регистрация продължава до шест месеца, съобщи в. "Капитал".

В момента само "Филип Морис" предлага нагреваеми продукти на българския пазар.

Междувременно без дебати и само с едно изказване от страна на БСП в последния си законодателен ден преди лятната ваканция Народното събрание одобри повишение на акциза за т.нар. нагреваеми цигари.

Вследствие на гласуването една кутия от пълнителите за IQOS - HEETS, единствените бездимни цигари на българския пазар в момента, от 5.50 лева ще скочи до цени между 6-6.50 лева. Според Менда Стоянова от ГЕРБ покачването на акциза е с около 0.50 лв. и, ако компанията вдигне цената повече, причината няма да е в повишението на данъка.

Изделията на ВАТ също ще бъдат засегнати от по-високия акциз, който влиза в сила от 1 октомври тази година.

Акцизът на бездимните цигари вече е 233 лева за килограм вместо досегашните 152 лева, колкото е за рязания тютюн.

Заявката на управляващите е, че през следващата година акцизът, съответно и цената на този вид тютюневи изделия, плавно ще се вдига до достигане на 50% от акциза на обикновените цигари.

Единствените, които опонираха на промените, бяха от БСП. Аргументът им бе, че не може да се правят подобни изменения в средата на годината.

"Нарушава се законът за публичните финанси. Не можем да бъдем лобисти за бюджета, ако нарушаваме закона. Този текст е лобистки не за бюджета, а за нещо друго....", посочи Георги Търновалийски от левицата и предложи промените да влязат в сила от 1 януари догодина.

Под "лобисти за бюджета" той визира самоопределението, което даде вносителят на измененията в закона за акцизите Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея промяната на косвени данъци като акцизите в средата на годината не е противоконституционна. 

Текстовете за промяната на акциза бяха оттеглени след скандал от премиера Бойко Борисов. Въпреки това обаче на следващия ден коалицията постигна съгласие и патриотите, които първоначално негодуваха срещу текстовете, се съгласиха с тях. Стъпката на увеличение обаче е половината от първоначално обявеното.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?