Втора нощ на сблъсъци в парижко предградие заради смъртта на арестант

Втора нощ на сблъсъци в парижко предградие заради смъртта на арестант

За втора поредна нощ имаше сблъсъци в предградие северно от Париж между полицията и протестиращи срещу смъртта на млад мъж малко след като е бил арестуван, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Задържани са осем души, някои за замеряне на силите на реда със запалителни предмети, а други за опит да опожарят кметството на Бомон-сюр-Оаз.

Протестите са предизвикани от смъртта на 24-годишен мъж малко след задържането му от жандармерията във вторник следобед по подозрение в изнудване. Мъжът се оплакал от проблем със сърцето, докато го откарвали, и малко по-късно починал. Причината на смъртта се разследва, каза представител на прокуратурата.

Според членове на семейството на задържания полицията му нанесла побой при ареста, защото се опитал да им попречи да задържат и брат му по подозрение в насилие и изнудване.
В сблъсъците са участвали около 200 протестиращи. Няма пострадали от нито една от двете страни.

От снощи в района са мобилизирани около 180 души от силите на реда след първа нощ на насилие във вторник срещу сряда. Петима жандармеристи тогава бяха леко ранени при сблъсъците, а по силите на реда бе стреляно със сачми. Девет коли, включително две на общинската полиция, бяха запалени, а четири обществени сгради понесоха щети. Един човек бе задържан.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?