Втора олимпийска титла за България на щангиста Милен Добрев

Българинът Милен Добрев триумфира в понеделник с шампионската титла в категория до 94 кг. от олимпийския турнир по вдигане на тежести в Атина. Това е второто златно отличие за България от 28-те летни Олимпийски игри, след шампионския медал по стрелба за Мария Гроздева.

Втори в състезанието остана 19-годишният Хаджимурад Акаев от Русия, а бронзовото отличие отиде при съотборника му Едуард Тюкин. Извън почетната стълбичка останаха трикратният олимпийски шампион Акакиос Какиашвилис от Гърция, както и бившият световен шампион Шахин Насириния от Иран.

Другият българин в категорията - Никола Колев, направи три неуспешни опита в изтласкването и не намери място в класирането.

В изхвърлянето Добрев започна заедно с останалите фаворити от най-високата стартова тежест - 180 кг., с която се справи още в първия си опит. В следващите два опита Добрев успешно преодоля 185 и 187.5 кг.

Със същата начална тежест - 180 кг., успешно стартира и Хаджимурад Акаев. Акаев, който е дебютант на международния подиум, при втория си опит успя да се справи с тежестта на българина - 185 кг, но при третия се провали, опитвайки се да изхвърли като Добрев и 187.5 кг.

Вторият руснак - Едуард Тюкин, откри актива си със 177.5 кг. и успя да изхвърли и 182.5 кг..

Никола Колев, който започна успешно със 177.5 кг., в следващите два опита не успя да влезе добре под щангата и завърши с началната си тежест.

В изтласкването Добрев изчака повечето от съперниците си да започнат, след което стартира успешно със 217.5 кг. Никола Колев реши да го последва, но тази тежест се оказа над възможностите му. В първите си два опита той едва повдигна щангата, а в третия успя да я обърне, но не и да стане с нея.

Малко по-рано единствените съперници с реален шанс да изместят Добрев от първото място - Акаев и Тюкин, започнаха с 215 кг. Двамата решиха да продължат с 220 кг., които се оказаха по силите само на Акаев, и то в последния трети опит.

Добрев се справи със същата тежест и така си осигури олимпийската титла. В последния си опит пловдивчанинът реши да пробва 225 кг., но се отказа в самото начало.

Пред 2003 г. състезателят от пловдивския клуб "Марица Олимп" спечели безапелационно шампионските титли на Европа и на света в категорията си, а в началото на 2004-та затвърди позициите си на фаворит за олимпийското злато със златен медал от европейското първенство в Киев.

"Физически бях подготвен добре и нищо не ме стряскаше", заяви веднага след края на състезанието вторият български олимпийски шампион от Атина. "Чувствам се невероятно, за първи път съм олимпийски шампион и се радвам неописуемо, тайно се надявах, че ще спечеля", добави Милен Добрев.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?