Втора поред година изнесените от България капитали са повече от инвестициите

Вложенията нарастват през 2012 благодарение на телекомуникациите и фотоволтаиците

Втора поред година изнесените от България капитали са повече от инвестициите

Тенденцията, започнала през 2011 г., чуждите инвеститори да изнасят повече средства от България, отколкото да внасят, се запазва и през първите шест месеца на 2012 г. Това става ясно от справката на Българската народна банка за преките чуждестранните инвестиции (ПЧИ) от началото на годината, публикувана миналата седмица.

За първото полугодие на 2012 г. чуждите компании са изтеглили от България 1.43 млрд. евро и са инвестирали 1.19 млрд. евро. За сравнение през пиковата за чуждите инвестиции 2008 г., внесените в България капитали са 3 млрд. евро, а изнесените – 1.78 млрд.

Добрата новина е, че инвестициите в България все пак отбелязват ръст през 2012 г. спрямо година по-рано (за първите шест месеца на 2011 г. ПЧИ са 63 млн. евро, а за първото полугодие на 2012 – 221 млн. евро), а разликата между внесени и изнесени от България средства се топи.

Друг важен момент е, че в годините преди кризата огромен дял в чуждите инвестиции принадлежеше на вложенията в имоти и на финансови институции, които раздаваха кредити и лизинги на гражданите. И докато те претърпяват тотален срив, особено банковият и лизниговият сектор, инвестициите в производството и преработвателната промишленост не са се променили особено през годините, а някои сектори дори отбелязват ръст след 2009 г. Ако чуждите инвестиции продължат да нарастват до края на годината – само за периода от април до юни са се увеличили със 116 млн. евро, има шанс 2012 г. да приключи с положителни инвестиции, за разлика от 2011 г.

Лукойл” изнесли над 200 млн. евро от страната

Анализ на Mediapool на данните на Националния статистически институт, БНБ, Агенцията за инвестиции и допитване до частния сектор показват, че от страната най-много средства са изнесени от водещите промишлени предприятия. Над 200 млн. е изнесла към Холандия регистрираната там “Лукойл Нефтохим”, като най-вероятно става въпрос за върнат вътрешнофирмен заем.

 

Медодобивният завод “Аурубис България” е върнал горе-долу същата сума и поради същата причина на компанията майка – германската “Норддойче рафинери”. “Аурубис” продължава да изнася средства от България след като от 2000 г. до 2009 г. инвестира около 550 млн. евро в разширяването на производството си у нас.

 

Над 100 млн. евро са изнесени от страната от гръцката компания “Интрелийз”, чиято регистрация обаче е във Великобритания.

 

Секторът на небанковите финансови институции е един от най-зле представящите се, а положението през 2012 г. дори се влошава спрямо година по-рано.

Телекомуникационна и ВЕИ компании са най-големите инвеститори у нас

Най-големият инвеститор у нас от началото на годината се оказва “НЕФ Телеком Къмпани”, досегашния собственик на БТК. Компанията подписа споразумение през юли с "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" и българската "Корпоративна търговска банка" (КТБ) за продажба на дружеството. Финансовия дует ще получи мажоритарен дял от БТК срещу кешово плащане от 130 млн. евро и поемане на дълг за около 588 млн. евро от сегашния борч за 1.65 млрд. евро. Част от условията предвиждат остатъчният дълг да бъде допълнително изкупен от инвеститори, посочени от новия мажоритарен собственик. Няколко месеца преди сключването на споразумението “НЕФ Телеком” е внесла в България 140 млн. евро, но данните за инвестициите не дават яснота дали парите са отишли за разплащане на стари дългове, реални инвестиции в дейността или в покупката на активи.

 

Второ място в класацията на най-големите инвеститори за първата половина на 2012 г. е за швейцарската “Хелиос Проджектс”, внесла 95 млн. евро в страната. Компанията изгради огромен фотоволтаичен парк – над 1000 дка, чиято мощност е 50 МW. Той се намира в с. Победа, община Долна Митрополия. Любопитна подробност е, че централата беше обстрелвана с гранатомет в началото на юли – точно преди да бъде свързана в системата на НЕК, когато в сила бяха старите по-скъпи цени на тока от фотоволтаици. Изстрелът засегна само модула за управление на парка. Инвестицията се свързва с дипломата Елизар Манов.

 

Последно място в челната тройка на големите чужди инвеститори е за Банка ДСК, собственост на унгарската ОТП. Тя е внесла в страната 53 млн. евро.

България преговаря 5-6 чужди инвеститори за разкриване на фабрики у нас

От Българската агенция за инвестиции (БАИ) се надяват до края на годината страната ни да изберат поне 4 чуждестранни компании, които оглеждат района за откриване на нови фабрики. В момента преговори се водят с 5-6 чужди производители, обясни пред Mediapool Борислав Стефанов, шеф на БАИ. Инвестицията в разкриването на ново малко производство за автомобилни или машинни части е от порядъка на 10-15 млн. евро, но в същото време осигурява работа на над 200 души, каза Стефанов. Агенцията се въздържа да назове потенциалните инвеститори, но в медиите вече изтече името на една от компаниите, с които се водят преговори. Това е германската Behr-Hella Thermocontrol GmbH (BHTC), която произвежда климатици за луксозни марки коли. Ако компанията предпочете България пред Сърбия, новото ѝ производство ще е в района на Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес