Втора руска ваксина срещу Covid-19 е регистрирана за употреба от 2021 г.

Москва и Анкара ще разработват заедно ваксина срещу пандемията

Втора руска ваксина срещу Covid-19 е регистрирана за употреба от 2021 г.

Регистрирана е втора руска ваксина срещу Covid-19, която е планирана да бъде пусната за масова употреба в началото на 2021 г. Пред регистрация е и трета руска ваксина срещу коронавируса, предаде ТАСС.

Изследователският център "Вектор" в Сибир е регистрирал втората ваксина и наближава регистрацията на трета, разработвана в центъра "Чумаков" към Руската академия на науките, съобщи президентът Владимир Путин на заседанието на правителството в сряда.

Клинични изпитвания на ваксината "EpiVacCorona", разработена от "Вектор", са проведени върху 100 доброволци. Предстои центърът да започне следрегистрационни клинични изпитвания в различни региони на Русия с участието на 40 хиляди доброволци.

Ваксината "Вектор" е създадена от изкуствено синтезирани къси фрагменти от вирусни протеини - пептиди, чрез които имунната система разпознава и неутрализира Covid-19.

В близко бъдеще ще бъдат произведени 60 хиляди дози от ваксината на Центъра по вирусология и биотехнологии "Вектор", каза вицепремиерът Татяна Голикова по време на правителственото заседание.

Пускането на ваксината на пазара е планирано за 1 януари 2021 г., показва държавният регистър на лекарствата към руското Министерството на здравеопазването.

Третата руска ваксина, която се разработва от центъра "Чумаков" в момента е в първа и втора фаза на клинични изследвания. Те се извършват в медицински бази в Новосибирск, Санкт Петербург и Киров и вероятно ще приключат през декември, каза вицепремиерът Татяна Голикова.

Първата руска ваксина срещу коронавирус беше регистрирана на 11 август и се казва "Спътник V". Тя е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология към руското Министерството на здравеопазването.

Следрегистрационните проучвания на ваксината започнаха в Москва на 7 септември. В програмата участват 40 000 души, като 10 000 от тях са получили плацебо вместо ваксина.

На правителственото заседание в сряда Путин е изразил увереност, че в борбата с коронавируса е важно разрастването на производството на руски ваксини и широката им достъпност на вътрешния пазар.

По-късно пресслужбата на руския президент съобщи, че Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган са се договорили да възложат на ведомствата на двете страни да си сътрудничат при създаването и производството на ваксина срещу коронавирус.

"Набелязан е взаимен интерес към сътрудничество в борбата срещу коронавирусната инфекция, включително сътрудничество в разработването и производството на ваксини. Съответните указания ще бъдат дадени на съответните отдели", се казва в съобщение на пресслужбата на Путин.

В началото на октомври Анадолската агенция съобщи, че в Турция са започнали клинични изпитвания на разработена турска ваксина срещу коронавируса.

Споделяне

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?