Втора руска ваксина срещу Covid-19 е регистрирана за употреба от 2021 г.

Москва и Анкара ще разработват заедно ваксина срещу пандемията

Втора руска ваксина срещу Covid-19 е регистрирана за употреба от 2021 г.

Регистрирана е втора руска ваксина срещу Covid-19, която е планирана да бъде пусната за масова употреба в началото на 2021 г. Пред регистрация е и трета руска ваксина срещу коронавируса, предаде ТАСС.

Изследователският център "Вектор" в Сибир е регистрирал втората ваксина и наближава регистрацията на трета, разработвана в центъра "Чумаков" към Руската академия на науките, съобщи президентът Владимир Путин на заседанието на правителството в сряда.

Клинични изпитвания на ваксината "EpiVacCorona", разработена от "Вектор", са проведени върху 100 доброволци. Предстои центърът да започне следрегистрационни клинични изпитвания в различни региони на Русия с участието на 40 хиляди доброволци.

Ваксината "Вектор" е създадена от изкуствено синтезирани къси фрагменти от вирусни протеини - пептиди, чрез които имунната система разпознава и неутрализира Covid-19.

В близко бъдеще ще бъдат произведени 60 хиляди дози от ваксината на Центъра по вирусология и биотехнологии "Вектор", каза вицепремиерът Татяна Голикова по време на правителственото заседание.

Пускането на ваксината на пазара е планирано за 1 януари 2021 г., показва държавният регистър на лекарствата към руското Министерството на здравеопазването.

Третата руска ваксина, която се разработва от центъра "Чумаков" в момента е в първа и втора фаза на клинични изследвания. Те се извършват в медицински бази в Новосибирск, Санкт Петербург и Киров и вероятно ще приключат през декември, каза вицепремиерът Татяна Голикова.

Първата руска ваксина срещу коронавирус беше регистрирана на 11 август и се казва "Спътник V". Тя е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология към руското Министерството на здравеопазването.

Следрегистрационните проучвания на ваксината започнаха в Москва на 7 септември. В програмата участват 40 000 души, като 10 000 от тях са получили плацебо вместо ваксина.

На правителственото заседание в сряда Путин е изразил увереност, че в борбата с коронавируса е важно разрастването на производството на руски ваксини и широката им достъпност на вътрешния пазар.

По-късно пресслужбата на руския президент съобщи, че Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган са се договорили да възложат на ведомствата на двете страни да си сътрудничат при създаването и производството на ваксина срещу коронавирус.

"Набелязан е взаимен интерес към сътрудничество в борбата срещу коронавирусната инфекция, включително сътрудничество в разработването и производството на ваксини. Съответните указания ще бъдат дадени на съответните отдели", се казва в съобщение на пресслужбата на Путин.

В началото на октомври Анадолската агенция съобщи, че в Турция са започнали клинични изпитвания на разработена турска ваксина срещу коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?