Втора вълна на коронавируса залива Европа

Редица страни с нови дневни рекорди, опасност от неконтролируемо разпространение в Германия

Втора вълна на коронавируса залива Европа

Германският институт за инфекциозни заболявания "Роберт Кох" предупреди днес, че дневният брой на случаите на заразяване с коронавирус в Германия може да достигне десет хиляди, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Не знаем как ще се развие ситуацията в Германия през идните седмици. Възможно е броят на заразените да достигне до десет хиляди на ден. Може да се стигне до неконтролируемо разпространение на вируса. Сегашната ситуация много ме тревожи. . . Моля ви да спазвате правилата" за хигиена и социална дистанция, заяви пред журналисти в Берлин Лотар Вилер, директорът на "Роберт Кох".

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан също изрази тревогата си от увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в страната, предаде Франс прес. "Броят на заразените расте, особено днес броят на новите случаи е тревожно голям", каза той на пресконференция.

Германия регистрира над 4000 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа, като това е увеличение с над 1200 случая в сравнение с предишното денонощие. Точният брой на новите заразени е 4058. Вчера новите заразени бяха 2828.

Германия не е регистрирала толкова много случаи на заразяване от пика на пандемията в края на март и началото на април, когато новите случаи бяха по над 6000 на ден. Впоследствие броят на новите заразени значително намаля, а през юли започна отново да се увеличава.

По-голямата част от 16-те германски провинции въведоха вчера забрана за жителите на германските райони, в които рисковете от заразата са високи, да отсядат в хотели в други части на страната, припомня ДПА.

Германските власти започнаха от май постепенно да отменят карантинните правила и заложиха на стратегия, включваща проследяване на заразените с вируса и ограничения на местно ниво.

От началото на пандемията в Германия с коронавирус са се заразили най-малко 310 144 души. Смъртните случаи от вируса са 9578.

Здравните власти във Франция съобщиха снощи за 18 746 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, което е нов дневен рекорд, предаде Ройтерс.

Починалите от Covid-19 за денонощието са 80. Общо заразените в страната от началото на пандемията са 653 509, а починалите са над 32,4 хиляди.

Над 7500 души се лекуват сега от Covid-19 във френски болници, което е най-много от три месеца насам.

Правителството въведе ограничения в цялата страна в опит да овладее заразата и болничната система да не бъде претоварена.

Болниците и клиниките в района на Париж трябва да се подготвят за вълна от нови случаи на коронавируса, заяви директорът на регионалната здравна служба Орелиен Русо, цитиран от Франс прес. От тази сутрин се въвежда извънреден режим който позволява на здравните заведения да отменят планирани хирургически операции.

"Това беше трудно решение, което означава, че се очаква силна вълна и е необходимо да бъдат мобилизирани всички сили, предупреди Русо. То трябва да послужи като предупреждение към всички, че епидемията се отразява тежко на реанимационната помощ и ще окаже сериозно влияние и върху други болнични услуги, добави той.

Вчера в болници в района на Париж е имало 2439 пациенти с Covid-19. От тях 455 са в реанимацията, което е над 40 на сто от леглата в реанимационните отделения на региона.

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса във Великобритания превиши 14,1 хиляди за денонощие. За последното денонощие бяха регистрирани и 70 починали. Общо в страната заразените от началото на пандемията са близо 545 хиляди, а починалите превишават 42,5 хиляди души.

Националната здравна служба обяви, че ще обособи клиники, в които да бъдат лекувани пациенти с продължаващи дълго време симптоми на зараза. Хиляди хора може да страдат седмици или месеци от дълготрайните последици от заразата дори ако в началото не са били засегнати сериозно от нея. Около 60 000 заразени в страната страдат от дълготрайните симптоми повече от три месеца.

От днес на цялата територия на Италия влезе в сила решението за задължително носене на маски на открито. Правителството прие съответния указ в сряда.

Ако маската не се носи, то ще има глоба, достигаща до 1000 евро. Премиерът Конте поясни, че маската ще може да се сваля, само ако човек се намира навън дълго време сам. Премиерът каза, че мярката се въвежда, за да не бъде отново ограничена социалната и производствената дейност в страната.

Конте препоръча настоятелно на сънародниците си да носят маски и у дома, защото това помага за предпазването и на техните близки, но поясни, че това е само препоръка, защото правителството не може да регулира и поведението вкъщи на италианците.

Премиерът каза още, че регионалните власти ще могат да втвърдяват съществуващите на национално ниво антикоронавирусни мерки, но няма да имат право да ги отменят едностранно.

Вчера Италия удължи и въведеното заради вируса извънредно положение в страната до 31 януари догодина. Извънредното положение дава по-големи правомощия на централното правителство, което улеснява властите да заобикалят бюрокрацията, възпрепятстваща процеса за вземане на решения в Италия.

Италия е регистрирала най-голям брой починали от Covid-19 в континентална Европа с над 36 000 потвърдени смъртни случая от началото на епидемията на 21 февруари. Дневният прираст на новозаразени в момента в Италия обаче е много по-нисък от този в други големи европейски страни като Франция, Испания и Великобритания.

Чехия съобщи за 5335 нови случая на коронавирус за изминалия ден - рекорден брой от началото на пандемията. Предишният рекорд бе поставен ден по-рано, когато инфекциите за денонощие бяха 4457.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, има най-големия ръст на инфекции в Европа на човек от населението за последните две седмици. Общо от март са регистрирани над 95 000 случая, а 829 души са починали.

Словакия, Полша и Австрия също регистрираха рекорден ръст на случаите на коронавирус за едно денонощие, предаде Ройтерс.

За изминалите 24 часа в Словакия са били потвърдени 1037 нови заразени, съобщи правителството. Словашкият премиер Игор Матович призова във Фейсбук сънародниците си да бъдат изключително предпазливи. Правителството му въведе нови ограничения срещу коронавируса и извънредно положение на 1 октомври.

Полша регистрира 4280 нови случая през последното денонощие, съобщи министерството на здравеопазването. Очаква се столицата Варшава да бъде добавена в списъка на районите с допълнителни ограничения заради големия брой на заразените.

В Австрия бяха регистрирани над 1200 нови случая за 24 часа. Предишният рекорд датираше от 26 март, когато бяха потвърдени 1050 нови заразени.

Португалия съобщи днес за над 1000 нови случая на коронавирус за денонощие за първи път от април и правителството предупреди, че страната трябва да се подготви за предстоящата битка, предаде Ройтерс.

"Трябва да се подготвим за това, което предстои", заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Антонио Ласерда Салес, който посети болница в град Брага, Северна Португалия.

Според здравните власти днес са регистрирани 1278 нови случая и 10 починали, с което общият брой на заразените достигна 82 534.

На 15 септември в цялата страна беше обявена извънредна ситуация, коато ще остане в сила до 14 октомври, което означава, че публичните събирания остават ограничени до 10 участници, а работното време на търговските обекти е ограничено.

Властите в Румъния съобщиха днес, че през последните 24 часа в страната са регистрирани 3130 нови случая, което е рекорден брой от началото на пандемията, предаде Аджерпрес. Общият брой на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 145 700 души, като 113 112 от тях са обявени за излекувани.

Още 44 души са починали през последните 24 часа, с което броят на жертвите нарасна до 5247 души.

В интензивните отделения е момента са намират 607 пациенти. Направените тестове през последното денонощие са 30 191, а от началото на пандемията - 2 598 262.

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 11 493 и достигна 1 260 112. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията.

Общият брой починали от Covid-19 в страната е 22 056 (1,75 на сто от всички регистрирани заразени), включително 191 през последните 24 часа. Оздравелите от вчера досега са 7054, а от началото на пандемията - 1 002 329 (79,5 процента от инфектираните).

Активните случаи в страната вече са 235 727, или 18,7 на сто от всички заразени - максимален брой от 22 юни досега.

Украйна е регистрирала 5397 нови заразени с коронавируса за последните 24 часа, което е нов рекорд след съобщените в сряда 4753 новозаразени, предаде Ройтерс.

Съветът за национална сигурност съобщи, че към днешна дата в страната са регистрирани 244 734 заразени, в това число 4690 починали, като за последните 24 часа има 93 смъртни случая.

Дневният брой на новозаразените в Украйна надхвърля 4000 от края на септември, което накара правителството да удължи срока на ограничителните мерки до края на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус