Според разчети на консултанта НSBC

Втората АЕЦ струва над 10 млрд. евро и токът от нея ще е 75 евро на мегаватчас

Според икономическия анализ на НSBC при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ "Белене" цената на ядрената централа ще е 10.350 млрд. евро или над 22 млрд. лв., а при най-добрите условия нейната електроенергия ще струва около 75 евро на мегаватчас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в понеделник, след като парламентът реши да не се обсъжда и гласува внесеният вот на недоверие срещу енергийната политика на правителството на ГЕРБ и спирането на ядрения проект.

Според актуална информация от сайта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, цената на произвежданата електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" е 15.30 лв. без ДДС за мегаватчас.

Британската банка HSBC бе избрана миналия април да анализира рентабилността на проекта АЕЦ "Белене", колко ще струва централата, цената на произвежданата от нея енергия и възможните ѝ пазари, да преструктурира проекта и евентуално да намери стратегически инвеститори. Този доклад, за чието изготвяне правителството плаща около 2 млн. евро, трябваше да послужи за вземане на окончателното решение на България за съдбата на АЕЦ "Белене". Преди обаче да станат готови данните, в края на март 2012 г. Министерският съвет и парламентът решиха да спрат проекта, тъй като бил прекалено скъп и за него няма западен инвеститор.

Още тогава премиерът обеща докладът на консултанта да бъде публикуван, което и стана в деня, определен за дебат по енергийния вот на недоверие. В качения на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) анализ на 20 страници на английски език, 10 от които са таблици и графики, са разиграни сценарии за цената на централата при различни структури на финансиране, времето за изплащането ѝ и цената на произвежданата от нея електроенергия според различните политики, провеждани от правителствата до 2050 г.

Как обаче е стигнато до заложените в таблиците числа така и не става ясно и според енергийни експерти публикуваният "икономически модел" е вид резюме на анализа на HSBS, но представен в този вид поражда повече въпроси, отколкото отговори. Още повече, като не е показано как се стига до представените в табличен вид изводи на консултанта.

В таблицата с прогнозите за цените на тока у нас са дадени графики за техния ръст при различни сценарии - запазване на сегашните политики, но без АЕЦ "Белене", при прилагане на нови политики, без да се посочва какви са те, при ниски цени на природния газ и на въглеродните емисии с АЕЦ "Белене" и др.

Между най-малкото и най-голямото повишение на цените е запазването на сегашните политики, без да строи АЕЦ "Белене".

Сред публикуваните разчети обаче не се вижда такъв с възможните външни пазари на електроенергията – сценарии за дефицит на електроенергията в региона и покриването им от АЕЦ "Белене". Преди година от министерството на икономиката казаха, че това е част от заданието към консултанта.

Таблиците показват, че цената на ядрената централа би била 10 352 946 000 евро, от които 1.8 млрд. евро ще са лихвите и таксите при структура на финансирането с 60 процента заемен капитал и 40 на сто собствен на НЕК или на други участници в проектната компания за построяването и експлоатирането на бъдещата ядрена централа. Евентуалните кредити за АЕЦ "Белене" биха се изплатили за 25 години.

Тези данни повдигат въпроса как при обявени от Борисов вложени досега от НЕК 1.4 – 1.8 млрд. лв. в АЕЦ "Белене", държавната компания може да осигури своя планиран 51-процентов дял в капитала на проекта.

Според експертите на британската банка минималната средна цена на тока от АЕЦ "Белене" за 60-годишния цикъл на експлоатацията ѝ би била 74.9 евро за мегаватчас.

Анализът на HSBC е бил направен по предоставени данни от изпълнителя на проекта – руската компания "Атомстройекспорт", от предишния консултант на НЕК за ядрения проект – "Уорли Парсънс" и от АЕЦ "Козлодуй", пише в представения от МИЕТ модел.

Това, че данните са предоставени от заинтересовани от проекта субекти, компрометира доклада на британската банка, смятат експерти.

Те припомниха още, че през 2008 г. в рамките на процедурата за търсене на стратегически инвеститор в ядрения проект, за какъвто бе избрана германската RWE, но година по-късно се отказа от участие, също бяха правени анализи за цената на АЕЦ "Белене". Оптимистичният беше за около 6 млрд. евро, колкото и поискаха "Атомстройекспорт" като твърда цена, реалистичен за около 10 млрд. евро и песимистичен за 14 млрд. евро.

Тогава RWE определила цена от 10.4 млрд. евро като възвръщаема инвестиция, коментират запознати с тогавашните преговори за включване на германската компания в проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес