Втората батальонна бойна група вече е готова за мисии

Сн. МО

Българската армия вече разполага с втора батальонна бойна група за участие в мисии зад граница, след като бе сертифицирана по време на мащабното военно учение "Тракийски страж" на полигона Ново село.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов съобщи, че на основата на втората бойна група ще бъде сформиран следващият контингент, който ще изпълнява задачи в операцията на НАТО в Афганистан от август тази година.

 

Той посочи, че бойната група получава оценка "Боеготов“ благодарение на подготовката в България и центровете на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хохенфелс и Графенвьор, Германия.

 

Според армейските планове в следващите години трябва да се подготвят общо шест батальонни бойни групи.

 

В учението участваха близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия с около 200 единици бойна и спомагателна техника и механизиран взвод от Сухопътните войски на САЩ в Европа. По време на учението военните показаха изпълнение на разузнавателен патрул, охрана на хуманитарен конвой, защита на база от ракетен обстрел, отразяване на комбинирана атака на бунтовници и медицинска евакуация на ранени от полето на бойните действия.

 

Военният министър Тодор Тагарев съобщи, че военното министерство ще разчита батальонната група да изпълнява задачите от учението в реални операции.

 

По-късно Тагарев посети и американската част на съвместното съоръжение на учебен полигон "Ново село", където се запозна с хода на довършителните работи и подготовката на базата за предстоящите през лятото и есента на тази година съвместни българо-американски подготовки.

 

Съвместните съоръжения на българска територия са полигонът "Ново село" и авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер", като Министерството на отбраната иска те да бъдат използвани по-активно и да се активизират двустранните учения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?