Втората годишнина от въстанието в Египет премина в насилие

Втората годишнина от въстанието в Египет премина в насилие

Стотици младежи участваха в сблъсъци с египетската полиция в Кайро на втората годишнина от въстанието, свалило от власт Хосни Мубарак и довело до избирането на президент ислямист, когото протестиращите обвиняват в погазване на демокрацията, предаде Ройтерс в петък.

Днешната годишнина открои разделението между ислямистите и светските им противници, пречещи на опитите на президента Мохамед Морси да задвижи изпадналата в застой икономика и да спре сриването на курса на египетската валута, като привлече обратно инвеститорите и туристите.

На 25 януари 2011 г. на главния площад "Тахрир" в центъра на Кайро хиляди антиправителствени демонстранти влизат в сблъсъци с полицията за борба с безредиците, протестирайки срещу режима на президента Хосни Мубарак, който управлява от 30 години, и срещу бедността. Многохиляден протест с подобни искания има и във втория най-голям египетски град - Александрия. При разпръсването на демонстрантите от силите на реда загиват четирима души - трима в град Суец и един полицай в Кайро. Но общата цел, сплотила египтяните преди две години, отстъпи на вътрешни противоречия, които се засиллват и миналия месец причиниха кървави улични битки, отбелязва Ройтерс.

Противници на държавния глава и неговите съюзници от движението "Мюсюлмански братя" започнаха да се събират днес на каирския площад "Тахрир", за да възродят исканията от времето на революцията. Полицаите влязоха в схватка в ранните часове на днешния ден с радикални протестиращи, които ги замеряха с коктейли "Молотов" и пиротехнически изделия, докато се опитваха да се приближат до стена, блокираща достъпа до правителствените сгради близо до площада.

Органите на реда стреляха със сълзотворен газ и използваха едно от запалителните средства, хвърлени по тях, за да подпалят най-малко две палатки, разпънати от младежите, заяви цитиран от Ройтерс очевидец. Сблъсъците между младежи и полиция продължиха по улиците около площада.

Здравното министерство съобщи за 25 ранени от вчера до днес. Събралите се на "Тахрир" обявиха безсрочна стачка с искане за сваляне на режима на ислямистите, оставка на правителството на Хишам Кандил и отменяне на новата конституция. Участниците демонстрираха и единство между християните копти и мюсюлманите.

Сблъсъци имаше и в Александрия. Освен в тези градове демонстрации се състояха и в Суец, Махалят ел Кубра, Исмаилия и Порт Саид.

"Мюсюлманските братя" решиха да не мобилизират поддръжниците си по улиците на годишнината, за да не се разрасне конфликтът след насилието през декември, породено от кампанията на Морси за ускорено приемане на изработената от ислямисти нова конституция. Движението отбеляза датата с голяма благотворителна акция в цялата страна. То възнамерява да осигури медицинска помощ на 1 милион души и да раздава основни хранителни продукти на достъпна цена.

В реч вчера по случай рождението на пророка Мохамед Морси призова египтяните да отбележат днешната годишнина "по цивилизован и мирен начин".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят