Втората инстанция намали 8-годишната присъда на Златко Баретата

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) намали в петък с 2 години 8-годишната присъда на бившия командос Златомир Иванов-Баретата, осъден през февруари по обвинението, че е сформирал и ръководил банда за разпространение на дрога, известна като "Фирмата".

Както и Софийският градски съд (СГС), втората инстанция го призна за невинен по второто му обвинение – че е поръчал убийството на Румен Стефанов–Алфа.

Апелативните съдии смекчават наказанията и на други трима от подсъдимите. Вместо 3 години и половина, Марин Велчев ще лежи 3 години. Присъдата на Росен Иванов пък е намалена от 1 година на 9 месеца зад решетките.

Стоян Дичев пък ще изтърпява наказанието си от 1 година и половина в общежитие от открит тип и при първоначален общ режим, вместо в затвор при строг режим, както постанови Градският съд преди 2 години и половина.

САС обаче потвърждава решението на първа инстанция по отношение на Даниел Кръстев, Евгени Евтимов и Коста Трифонов, които получиха най-тежките присъди след тази на Баретата – по 5 години зад решетките. Потвърдено е и 3-годишното наказание на Борислав Секулов.

Кирил Атанасов пък получава 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 20 000 лева. Васил Колев, който на първа инстанция получи само 1000 лева глоба, сега е осъден на година и поливна затвор.

Богдан Василев и Мартин Горески обаче остават с наложените им от СГС глоби от по 1000 лева. Горески бе ученик, когато го задържаха по време на разглеждането на делото на първа инстанция видимо не се познаваше с останалите подсъдими. Двамата бяха глобени за притежание на наркотици.

Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. Присъдите по делото определено няма да са задоволителни за прокуратурата, която още на първа инстанция настояваше Златко Баретата да лежи 17 години за поръчителството на убийството на Румен Стефанов, а за наркобандата – 12.

Разглеждането на казуса пред САС се забави значително, след като на 29 януари миналата година все още неизвестен стрелец рани Златомир Иванов пред централния вход на Съдебната палата. Малко след това специализираната прокуратура повдигна на Баретата ново обвинение – отново като лидер на наркобанда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?