Втората кабинкова линия в Банско замразена до изясняване на ситуацията

Втората кабинкова линия в Банско замразена до изясняване на ситуацията

Проектът за втора кабинкова линия в Банско е замразен до изясняване на ситуацията. Това стана ясно от изявления на министъра на околната среда Юлиян Попов. Той ще реши дали да внесе за одобрение от кабинета промяната на плана за управление на Национален парк “Пирин” едва след провеждането на “информиран дебат” със всички заинтересованите страни по въпроса.

Дни преди да падне правителството на ГЕРБ, Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на екологията промени плана за управление на Пирин. Така беше дадена зелена светлина за строителството на втора кабинка над Банско. Бившият министър на екологията Нона Караджова е одобрила становището на ВЕЕС за промяна на плана на Национален парк “Пирин”.

През следващата седмица предстои да бъде създаден общественият съвет към Министерството на екологията. В него ще влязат “достатъчно разнообразни експертни граждански организации, а работата в него да бъде максимално отворена и публична”, обеща министър Попов. По думите му първа точка в дневния ред на обществения съвет ще бъде казусът с Пирин. Според служебния министър на екологията “случаят е много комплексен, позициите не са ясни и със сигурност не са само две противоположни”.

Преди новогодишните празници населението на Банско организира протести и блокира пътя към курорта с искане за построяването на втора кабинкова линия. В подкрепа на хората се обявиха бившият премиер Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и председателят на парламента Цецка Цачева. В същото време природозащитни организации се против ново строителство в Пирин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?