Втората лидерска среща в Скопие не доведе до пробив в кризата

Снимка: БГНЕС

Втората лидерска среща в Скопие очаквано не доведе до пробив в политическата криза. Протестите срещу управлението на премиера Никола Груевски продължават, а той отказва да се оттегли.

От опозицията съобщиха, че няма да "участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство".

В срещата участваха американският посланик Джес Бейли и посланикът на ЕС в страната Аиво Орав, но посредничеството на Запада засега не дава резултат.

От македонска страна в срещата участваха премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците /ДПА/.

Всички участници пристигнаха на време освен Груевски, който закъсня с половин час, съобщи БГНЕС.

От СДСМ настояват да има споразумение за преходно правителство и гаранции, че то ще бъде спазвано. От там смятат, че преходното правителство трябва да "премахне тоталният контрол над държавните институции от страна на режима на Груевски".

Представител на СДСМ съобщи, че ДСИ, ДПА и ВМРО-ДПМНЕ действат заедно и поради тази причина малко вероятно е да има напредък. Трите формации искат създаването на парламентарна комисия за разследване на подслушаните телефонни разговори и за обвиненията в корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?