"Втората НСО" в МВР е почти готова

Снимка: БГНЕС

Създаването на паралелна структура с функциите на Националната служба за охрана (НСО), но в МВР е на финалната права. Във вторник на сайта на МВР е качена за обществено обсъждане нова наредба, която регламентира реда, по който полицаи ще охраняват "застрашени лица".

Тази възможност бе дадена на МВР през миналата година с промени в устойствения им закон. Президентът Румен Радев наложи вето върху новите текстове, което бе преодоляно в парламента. Сега силовото ведомство формално завършва процедурата като издава и правила, по които това ще се случва.

Кой ще бъде охраняван?

За необходимостта от създаването на две служби с на практика идентични правомощия така и не бе дадено смислено обяснение. От проектонаредбата става ясно, че полицаи от различни дирекции – ГДБОП, национална полиция, гранична, отряда за борба с тероризма и жандармерията – ще могат да осигуряват 24-часова охрана на различни категории длъжностни лица. Сред тях са тези с право на охрана от НСО – премиер, президент, министри, председател на парламента, конституционни и върховни съдии, главен прокурор, вицепрезидент, депутати и др.

Главният прокурор Иван Гешев преди време обяви, че се е отказал от услугите на НСО, защото им нямал доверие. Той е пазен от служители на Бюрото за защита на свидетели. Тази суперсекретна структура бавно и сигурно се превръща в личната преторианска гвардия на главния прокурор, която се изпраща с тежко въоръжение по шумни акции и отговаря за личната му сигурност.

Как ще се охранява?

Освен високопоставени длъжностни лица и свидетели по разследвания или съдебни дела, полицията ще може да охранява и чиновници, за чиято сигурност има заплаха, става ясно от наредбата. Защитата ще се предоставя след сигнал и решение на комисия в МВР, в която влизат главният секретар и шефовете на служби.

Охраната може да е лична, както и на жилище. Последната включва сигнало-охранителна техника и пропускателен режим. За да изпълни задълженията си, полицията ще може да събира информация за охранявания – например за пътувания или дали има огнестрелно оръжие, както и всякакви други данни, относими към охраната.

Споделяне

Още от България