Втори ден фермери поливат с мляко Европарламента

Разгневени фермери от Дания, Франция, Германия, Холандия, Полша и Испания втори ден поливат с мляко стените на Европейския парламент в Брюксел и охраняващите сградата полицейски отряди. Протестът им срещу постоянно падащите цени на млечните продукти започна в понеделник и в продължение на два дни те блокираха с тракторите си основни улици на белгийската столица и палиха гуми.

Жертва на фермерите, въоръжени с пръскачки и огромни маркучи, изстрелващи силни струи мляко, станаха и случайни минувачи. Европейските чиновници пък не успяха да стигнат до работните си места в понеделник и вторник, а трафикът в белгийската столица бе объркан.

Животновъдите протестират срещу ниските изкупни цени и неадекватните квоти за млечна продукция. Така например в Белгия изкупната цена на литър мляко е 0.26 евроцента, а производствената му себестойност е 0.40 евроцента. Млякото като суровина напоследък се продава доста евтино заради спад в търсенето на международните пазари и увеличаването на конкуренцията в сектора.

Фермерите настояват за повишение на цените на млечните продукти поне с 25%, за да могат покрият разходите си по производството му.


Демонстрацията е наречена "1000 трактори към Брюксел" и е организирана от Европейския млечен борд. Организацията се надява протестът да привлече внимание на политиците към млечния пазар и да доведе до законодателни промени.

ЕС е най-големият производител на мляко в света и през 2010 година близо 47 процента от бюджета на стойност 123 милиарда евро бяха дадени за субсидии в аграрния сектор и в частност за подпомагане на млекопроизводителите.

Споделяне

Още от Европа