Втори ден на протести срещу "коалиция "Кражба" между БСП и ГЕРБ"

"Всичко около АЕЦ "Белене" се прави заради Путин"

За втори пореден ден над 150 души се събраха пред парламента преди началото на пленарния ден в знак на протест срещу намеренията на управляващите и опозицията от БСП да бъде рестартиран проектът АЕЦ “Белене”.

С викове "Оставка" и "Долу коалиция "Кражба" между ГЕРБ и БСП" те посрещнаха народните представители, които започнаха работа в четвъртък с обсъждане на проект за решение за размразяване на строеж на втора ядрена централа.

Акцията, както и в сряда, бе инициирана от обединението "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и "Зелените".

Лидерите на партиите водеха протеста, който започна пред паметника "Цар Освободител" и след това се премести пред служебния вход на парламента малко след старта на заседанието в 9 ч. Там те посрещаха парламентаристите с викове “Оставка”.

Обединението е пресметнало, че АЕЦ "Белене" ще струва по около 7000 лв. на всеки българин.

Протестиращите припомниха, че решението на правителството за рестарт на АЕЦ "Белене" е обжалвано във Върховния административен съд. Те настояха, че не може да има решение за размразяване на проекта преди произнасянето на магистратите.

"Всичко се прави заради Путин. Истината лъсва", обяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Според него премиерът Бойко Борисов се страхува от руската агентура у нас и се държи като Борис III - "Винаги с Германия, никога срещу Русия".

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов изтъкна, че извънпарламентарните сили ще продължават да се съпротивляват срещу решението и няма да позволят рестартирането на проекта да се случи.

Пред парламента бяха дошли и хора от Никопол, които обявиха, че регионът е против проекта.

Към тях се обърна бившият депутат от РБ Петър Славов: “Колко ще струва хранилището за депозиране на ядрени отпадъци? Кое българско село ще гласува на референдум да поеме ядрени отпадъци? Колко точно ще струва целият проект? Вътре тези неща няма да ги чуете, само ще чуете как се карат кой колко ще открадне”.

В края на демонстрацията организаторите обявиха, че ще има още протести пред Министерския съвет, тъй като парламентът бил само гумен печат.

Споделяне

Още по темата

Още от България