Втори ден ЦИК не може да "измисли" поръчката за машинния вот

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) втори ден отлага вземането на решение за обществената поръчка, с която държавата трябва да купи или наеме необходимите за машинното гласуване апарати. Това стана ясно в петък след пресконференция на говорителите на комисията.

От обясненията им се разбра, че експертите не могат да стигнат до решение как да бъде осигурен вотът. Освен че не е ясно дали основната техника ще бъде наета или купена, в ЦИК нямат единно мнение дали гласуването трябва да стане с машини или преносими компютри.

Към момента членовете на ЦИК са постигнали съгласие само за техническите изисквания към апаратите за гласуване, както и за частта, свързана с програмата, с която те ще работят. Не е ясно дали техниката (която също не е ясно каква ще бъде по задание) ще се купува, наема за определено време, или ще се взема на лизинг.

Пред журналисти ЦИК не можа да се ангажира дали ще има решение до края на деня, тъй като била "колективен орган", чиито решения се вземали с две трети мнозинство. Това означава, че за да бъде взето решение, са необходими гласовете на 15 от 22-мата членове.

Говорителите на комисията не дадоха подробности около какво спорят членовете ѝ, за да не могат да излязат с решение втори ден. Темите не могат да се установят и защото Централната избирателна комисия не включва камерите, с които по закон трябва да предава пряко заседанията си. Обяснението, давано неофициално от комисията, е, че членовете ѝ обсъждат технически спецификации, които, ако изтекат в медиите, могат да навредят на сигурността на вота.

Междувременно по време на пресконференцията от ЦИК за пореден път демонстрираха, че провал на машинния вот няма да доведе до оспорване на резултатите. На въпрос дали имат притеснения, че провалът на машинното гласуване може да доведе до обжалване на изборите, Цветозар Томов обяви, че "ЦИК не е изразявала скептицизъм". По думите му все някъде можело да спре токът, но всички български граждани ще имат възможност да изразят своята воля, тъй като има и гласуване с хартиени бюлетини.

Споделяне

Още по темата

Още от България