"Непродуктивната политика" на ГЕРБ се разминавала с ценностите му

Втори депутат с прокурорска връзка напусна ГЕРБ

Светлин Танчев, известен с поправката "Мери Джейн", може да компенсира отсъствието на Пеевски

Светлин Танчев

Светлин Танчев е вторият народен представител от ГЕРБ, който напуска парламентарната си група и става независим, след като преди седмица това направи колегата му Георги Марков. Председателят на Народното събрание (НС) Михаил Миков съобщи във вторник, че заявлението на Танчев е внесено в деловодството.

Така ГЕРБ остават с 95 депутати, а аритметичният баланс в НС вече дава по-голяма увереност на управляващите БСП и ДПС, които разполагат само със 120 депутати (на практика 119 заради отсъстващия Делян Пеевски), че няма да зависят единствено от "Атака" за кворума и гласуване на важни решения, тъй като Танчев и Марков ще могат да изпълняват тази функция в качеството си независими.

Танчев е втори мандат депутат, а в предишния парламент, когато ГЕРБ имаха мнозинство, беше председател на комисията по европейските въпроси. Той е първи братовчед на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента е дясна ръка на Сотир Цацаров в държавното обвинение. Братът на Танчев пък е женен за дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова.

Светлин Танчев е известен с т.нар. ”наркопоправка Мери Джейн" – поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите от 2010 г., която мистериозно бе публикувана в Държавен вестник, без да е гласувана в парламента. След избухналия скандал нарочна комисия установи, че отговорни за това са депутатите от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков (впоследствие избран за председател на НЗОК). Докладът по случая бе предаден на прокуратурата.

Зависим от прокурорско разследване бе и Георги Марков. Решението си да стане независим депутат той взе пет дни, след като прокуратурата изненадващо е прекратила водено четири години наказателно производство срещу него за данъчни и финансови престъпления.

Както Марков, така и прокуратурата, отричат да има връзка между двете събития.

Светлин Танчев не е съгласен с "непродуктивната политика" на ГЕРБ в опозиция

От официалните мотиви на Танчев не става ясно какви точно са причините да напусне ПГ на ГЕРБ, но се разбира, че не е удовлетворен от политиката на партията в опозиция.

"През последните месеци осъзнавам всекидневно, че се отдалечавам от своите ценности, че ставам съпричастен към съвършено непродуктивна политика", пише Танчев, който е влязъл в НС като втори в листата на ГЕРБ за София -област.

"Желанието ми да напусна парламентарната група на ПП ГЕРБ е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда в ролята на съдник на своите колеги. Предпочитам да гледам конструктивно в бъдещето. Да отстоявам европейските принципи за развитието на България - тази перспектива, която ПП ГЕРБ прокламира при своето създаване", пише Светлин Танчев.

Напусналият досега не е изразявал никакви различни мнения или съмнения

Ръководството на ГЕРБ демонстрира изненада от напускането на Марков, но още тогава зам.-председателят на групата Красимир Велчев прогнозира, че може да има и други. След напускането на Танчев от ГЕРБ декларираха, че "групата е стабилна". "И вчера, и днес имахме събирания, така че в това отношение не трябва да имате въобще колебания, както нямаме и ние, коментира във вторник Димитър Главчев от ГЕРБ.

Танчев не е изразявал до този момент никакви различни мнения, някакви съмнения за неправилни действия на нашата група, така че не мога да кажа какви са неговите мотиви, заяви Главчев. Той добави, че е време и ГЕРБ да започне да задава въпроси дали не е нормално, когато някой реши, че не е съгласен с нещо, първо да го заявява на глас и второ, след като не е съгласен - да напуска и парламента. По думите му това е най-нормалният жест.

Марков прогнозира, че още 10-15 депутати може да излязат от ПГ на ГЕРБ

Междувременно Георги Марков коментира в парламента, че недоволните в ПГ на ГЕРБ са около 10-15 души, но няма кой да каже: "Царят е гол".

Решението на Танчев го изненадало, но според него било логично.

"Аз се надявах, че дисциплината в ГЕРБ ще се затегне до неузнаваемост. Аз си мисля, че са вътрешни проблемите. Ако си ги бяхме решили вътре нещата, нямаше да има никакъв проблем, никой да напусне, нито да има желание да напусне, някъде около 10-15 човека така сме говорили, коментирали сме го този въпрос", коментира Марков пред репортери.

Той не приема съветите на Главчев да напусне НС. "Главчев да дойде първо да се срещне с организацията и да ми каже познава ли един човек от организацията, и тогава да ми каже дали ще напускам, или няма да напускам, защото тези хора и хората, които са инвестирали в това аз да стана народен представител, едва ли Главчев нещо е направил. Аз от политическа партия ГЕРБ не съм получил нито един лев субсидия", каза Георги Марков.

Като напусна ПГ на ГЕРБ той обяви, че нямал проблеми с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а с "дружинните ръководители" под тях. Марков бе недоволен, че "дружинните" му търсили сметка защо е участвал в делегацията на премиера Пламен Орешарски при посещението в Румъния. Точно след това посещение Марков реши да избере независимостта от ГЕРБ.

Марков бе избран за народен представител от великотърновската листа на ГЕРБ, чийто водач бе зам.-председателят на партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който лично е подбирал по-голямата част от сегашните депутати на ГЕРБ.

Марков, който от влизането си в НС през май т.г., не бе запомнен с нито едно предложение, изказване или инициатива, от седмица насам е в светлината на прожекторите. Във вторник той прогнозира предсрочни парламентарни избори през май следващата година.

"Ако май месец ДПС и БСП имат повече гласове, отколкото Реформаторския блок и ГЕРБ, то тогава изборите са неизбежни. Ако нямат, мандата ще си го изкарат", допусна той.

Управляващите: ГЕРБ можеше да е стабилна само на власт

Депутатът от ДПС Четин Казак коментира, че партията му няма нищо общо с напускането на Светлин Танчев, а причините са в партия ГЕРБ. "Тя беше създадена около властта, експлоатирайки максимално инструментите на властта и сега в условията на опозиция явно започват да текат процеси и центробежни сили да вземат проекта", каза той.

Това мнение се споделя и от повечето външни наблюдатели, според които Цветан Цветанов умишлено е подбирал хора, зависими от разследвания и висящи дела, които лесно да контролира. Това обаче бе възможно, ако ГЕРБ бяха останали на власт, а Цветанов продължаваше да е вътрешен министър и да дърпа конците в МВР, прокуратурата и съда. Сега обаче други дърпат конците.

Павел Шопов от "Атака", чиято парламентарна група бе разбита в миналото НС от тогавашните управляващи и напуснали атакисти дадоха гласовете и субсидиите си на ГЕРБ, коментира, че сега това се случва с групата на Бойко Борисов.

"Сега се случва с тези, които бяха въвели предателството в миналия парламент в постоянна практика. ГЕРБ постигна небивали висоти. В това отношение бяха разработили стройна и безотказна технология по купуване на депутати. Ние ги предупреждавахме, че политическата надменност и безочие ще се върнат към тях и, както виждате, това се случва. Защото, когато "Атака" предупреждава, предрича за нещо, то винаги се случва. Ние не потриваме доволно ръце от това, което виждаме, защото зад всеки един от тези депутати стои волята на хиляди български избиратели", каза Шопов.

Роенето на групата на ГЕРБ не е продиктувано от външни фактори, причините са вътрешни, коментира и Антон Кутев от БСП.

"Ситуациите с протестите им дадоха малка надежда, че могат да издържат и отложиха процеса. Иначе този процес, според мен, си беше започнал още юни месец. Просто сега им пролича. Според мен те си имат тежки противоречия от самото начало. Четири години те поддържаха групата си по методите на Цветанов. В момента вече не могат да използват тези методи. Резултатът е, че всичко това, което са задържани процеси през годините, сега си проличава", коментира Кутев.

Другите бивши депутати и активисти от ГЕРБ, които учредиха партията БАСТА около Емил Димитров и Мирослав Найденов, от началото на мандата прогнозират поне 10 отцепници от сегашната група на ГЕРБ. По неофициална информация на Mediapool обаче, нито Танчев, нито Марков са от приближените на БАСТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?