Втори дубъл за атентата в Бургас край Ихтиман

сн.Архив

Атентатът в Бургас от 18 юли миналата година ще бъдат разигран за нуждите на следствието днес  край Ихтиман.  За целта ще бъдат взривени два автобуса за да се изяснят детайлите на атентата, при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът и атентаторът.

Двата автобуса, които ще се използват в следствения експеримент са купени от Европол. Те ще бъдат разположени така, които са били в трагичния ден.

Пътниците в автобусите са заменени от кукли манекени. Те са произведени в завод “Арсенал” в Казанлък. Свидетелски показания и записи от охранителните камери показват къде точно са стояли хората в момента на взрива. 

Взривното устройство също ще бъде максимално близко копие на бомбата, избухнала в Бургас. МВР е подготвило бомбата заедно с експертите на Европол. Така се цели да стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано.

Експериментът трябва да установи и дали автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

Следственият експеримент ще бъде охраняван от 20 служители на полицията.

Споделяне

Още от България