Втори епидемичен взрив от ебола в ДР Конго

Втори епидемичен взрив от ебола в ДР Конго

Втори епидемичен взрив на ебола се разпространява в североизточния регион Бени на Демократична република Конго, съобщи в петък Световната здравна организация, цитирана от ДПА.

Над половината от новите случаи на заразата през последните седмици са в здравната зона Бени, където преди около година също бяха регистрирани много случаи на ебола в продължение на няколко седмици, посочва базираната в Женева СЗО.

Организацията обаче подозира, че една четвърт от всички случаи може би остават нерегистрирани, тъй като хората умират, но техните близки не знаят, че става дума за ебола.
Над 1700 души са починали в резултат на продължаващата цяла година епидемия, добавя Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия престана да издава визи на хора от ДР Конго заради епидемията от ебола там, макар че СЗО засега не препоръчва да се налагат ограничения за пътуване, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че някои мюсюлмани от Конго имат намерение да участват в ежегодния хадж - поклонението на светите за исляма места в Саудитска Арабия - следващия месец. В писмо от саудитското външно министерство до посолството на Конго в Рияд, получено от АП и датирано от сряда, се казва, че кралството е решило да защити поклонниците и всички останали от евентуално пренасяне на заразата. Писмото се позовава на решението на СЗО, прието този месец, да обяви взрива от ебола в ДРКонго за глобална извънредна здравна ситуация.

По същия начин - с визови забрани, Саудитска Арабия реагира и при епидемията от ебола в Западна Африка преди няколко години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?