Втори италиански круизен кораб бедства в открито море

Пожар избухна на кораб на компанията “Коста Крочиере” – собственик на луксозния туристически кораб “Коста Конкордия” – в Индийския океан, предаде “Франс прес”, като се позова на италианските гранични власти.

В. "Кориере дела сера" пише, че става дума за кораба “Коста Алегра”. Пожарът пламнал на 260 морски мили от Сейшелските острови. Корабът има 399 кабини и 13 луксозни апартамента. Десет от тях са с балкон.

Корабът е дълъг 187 метра, има водоизместимост 28 500 тона и е построен през 1992 г. На него могат да пътуват около 1000 пасажери.

Корабът отплавал от Мадагаскар към Сейшелите. Пожарът станал тази сутрин в машинното отделение, посочва италианският вестник.

Пътниците на “Коста Алегра” са невредими. От съображения за сигурност те били събрани на сборни пунктове в кораба и са информирани за всичко случващо се в него.

Засега “Коста Алегра” се носи по течението, защото двигателите му не работят, но комуникациониите са в добро състояние. В машинното отделение се извършват проверки.

Италианските гранични власти са се свързали с властите на Сейшелите, които имат териториалната компетентност да започнат операции по оказване на помощ на кораба.

Няколко товарни кораби в района са пренасочени към Коста Алегра, за да му окажат съдействие.

Към повредения кораб сейшелските власти са изпратили катер, самолет и два влекача, допълва АП, цитирана от БТА.

По данни на "Кориере дела сера" на кораба има 1049 души. От тях 212 са италианци. Пасажерите са 636, а персоналът – 413 души, допълва АП.

При корабокрушението на “Коста Конкордия” край тосканския остров Джилио на 13 януари загинаха 32 души.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?