Втори летен фестивал "Опера на върховете" в Белоградчишките скали

Пещерен спектакъл в "Магурата" потапя в "Богове, Великани, Джуджета, Валкюри" на Вагнер

Вечер - опера под звездното небе в един от най-величествените природни феномени Белоградчишките скали, а през деня пещерната импресия с "Богове, Великани, Джуджета, Валкюри" на Вагнер в "Магурата".

Това предлага летният фестивал на "Опера на върховете", който се организира за втора поредна година по идея на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, заедно с община Белоградчик, Министерството на културата и с подкрепата на "Геотехмин".

Тази година началото беше дадено на 21 юли с операта "Набуко" от Верди, която не е избрана случайно. По думите на академик Карталов прелестите на върховете на Белоградчишките скали се преплитат по един вълнуващ начин с върховете на шедьоврите на оперното и балетното изкуство.

Освен с магичната си звездна сцена, първото представление се отличи с първокласни певци, поканени специално за събитието. Мексиканският баритон Карлос Алмагер пя за първи път пред българска публика партията на Набуко. Световноизвестният италиански бас Роберто Скандюци изпълни изключително сложната партия на еврейският жрец Захария. А ученичката на Гена Димитрова Габриела Георгиева показа своето блестящо превъплъщение в една от най-сложните сопранови партии - тази на Абигаиле.

На 22 и 23 юли бяха представени оперите "Лакме" на Делиб и "Тоска" на Пучини. В ролята на красивото индийско момиче Лакме се превъплати Диана Василева, а в ролята на Тоска – Радостина Николаева. Диригент на оркестъра е Франческо Роза.

Първите три спектакъла събраха не само родна публика, но и почитатели на оперното изкуство от Германия, Австрия, Великобритания и Сърбия, дошли специално заради него.

Наред със спектакъла под Белоградчишките скали тази година се предлага и специално събитие – посещение на пещерата "Магура" за необикновения пърфоманс "ВАГНЕР МАГУРА: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри". Импресията се разпростира на три сцени, като първата част се разиграва на входа на пещерата, втората е в концертната зала на пещерата, а третата завършва с "Ездата на валкюрите" на изхода на пещерата и с дегустация на регионални вина от изба "Магура".

Любопитна подробност е, че публиката на пещерната импресия е приканена да носи ниски (спортни) обувки с равна подметка, както и връхни дрехи.

В пърфоманса "Вагнер Магура" участват Николай Петров, Николай Павлов, Илия Илиев, Красимир Динев, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Силвана Пръвчева, Милена Гюрова, Ирина Жекова, Любов Методиева, Ина Петрова, Мариела Александрова, Цвета Сарамбелиева, Маргарита Дамянова, Благовеста Мекки-Цветкова, Мариана Цветкова, Даниел Дамянов

Публиката след това има достатъчно време да се придвижи към крепостта за спектаклите в Белоградчишките скали.

Летният оперен фестивал продължава до 5 август. Спектаклите се провеждат в първия двор на крепостта от 20 часа под звездното небе, а преживяването определено си струва.

Пропусналите първото представление на "Набуко" имат втори шанс да го видят в четвъртък (27 юли). В петък – 28 юли е операта "Пепеляшка" от Росини, "Мадам Бътерфлай" от Пучини в събота – 29 юли и отново "Лакме" от Делиб в неделя – 30 юли.

Първите дни на август са за почитателите на балета. Представленията започват със "Зорба гъркът" по музика на Микис Теодоракис на 3 август (четвъртък), който отново ще бъде игран и на 6 август (неделя).

В петък – 4 август, е премиерата на "Кармен" по музика на Бизе-Шчедрин и "Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин, а на 5 август – балета "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус.

Споделяне

Още от Общество