Втори лидер на ПЕГИДА се оттегля в рамките на седмица

Катрин Йортел

Германското антиислямско движение ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) загуби втори водач в рамките на седмица, след като Катрин Йортел се оттегли, посочвайки като причина медийния натиск, предаде Ройтерс в сряда.

Базираната в Дрезден организация съобщи във Фейсбук, че Йортел и още един член на ръководството напускат. ПЕГИДА уточни, че Йортел си тръгва заради "масираната враждебност, заплахи и вреди за кариерата" и добави, че "дори най-силните жени трябва да направят пауза, когато фотографи и други странни лица се промъкват край дома им".

Тридесет и седемгодишната Йортел пое ръководството, след като преди седмица основателят на движението Луц Бахман подаде оставка заради публикувана в печата негова снимка, на която позира с мустаци и прическа като на Адолф Хитлер. Това, както и съобщения, че 42-годишният Бахман, осъден за обир, нарича бежанците "отрепки", накараха прокурорите да започнат срещу него разследване за насаждане на омраза.

Според германския в. "Билд", цитиран от Франс прес, заедно с Йортел управата на ПЕГИДА напускат също Рене Ян, Ахим Екснер, Бернт-Фолкер Линке и Томас Талакер.

Ян обясни, че причината за оставките е подкрепата за Бахман в екипа на организацията и недостатъчно категоричното разграничаване от ЛЕГИДА в Лайпциг (движение, смятано за по-радикално).

От есента на миналата година ПЕГИДА събира всеки понеделник внушителен брой демонстранти (до рекордните 25 000 на 12 януари в Дрезден) на шествия "в защита на германските ценности". На последната демонстрация в неделя обаче движението успя да привлече едва 17 000 души - значителен отлив в сравнение с предходната му проява.

Предишния понеделник шествието в Дрезден беше забранено заради заплаха от ислямистки атентат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа