Втори милиард за бум на санирането догодина

Отпускат се и нови пари за общински пътища и ВиК и борба с птичия грип и свинска чума

Втори милиард за бум на санирането догодина

Един милиард от натрупания бюджетен излишък отива за разплащане на одобрените още преди година проекти за повишаване на енергийната ефективност на панелките като очакваният ефект е бум на санирането през 2018 г.

Правителството реши да отпусне на регионалното министерство втория милиард за саниране на панелки. който бе одобрен от парламента в началото на годината, но беше записан под черта в бюджета за 2017 г. и сега реално се предоставят средствата. Парите са от натрупания бюджетен излишък, който до края на ноември бе 2.3 млрд. лв.

Финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради с още 1 млрд. лв. стана по същия начин като миналата година, когато бе отпуснат първия милиард, за да може да се разплати ведомството с фирмите, участвали в санирането.

Това обаче до известна степен блокира реалните дейности по санирането на одобрените 2022 проекта, тъй като първият милиард стигна само за половината от сградите, допуснати до безвъзмездното финансиране. Общините спряха да приемат нови кандидати, а Българската банка за развитие, която всъщност се разплаща с фирмите-изпълнители, избрани с обществени поръчки от местните власти, спря финансирането.

Сега отпуснатите средства са до размера на одобрените за изпълнение на програмата и са предназначени за изплащане на задълженията към Българската банка за развитие по въпросните 2022 проекта.

От правителството посочват, че така  изпълняват ясната си политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване.

Регионалното министерство пък търси начини как да продължи програмата за саниране на частните жилища, тъй като тези мерки намаляват най-много потреблението на енергия, а България до 2020 г. трябва го да намали с 41 на сто спрямо енергийния си интензитет през 2005 г..

На заседанието си в сряда правителството одобри още н допълнителни разходи от бюджета за тази година.

Министерският съвет получи 4.4 млн. лв., основната част от които са за покриване на дължимите но организациите към Министерския съвет общински данъци за сгради и такса битови отпадъци за 2017 г. С 390 000 лв. ще се финансира предварително проучване за конструктивно обследване на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“.

Българската национална телевизия ще получи 14.2 млн. лв., за да си плати дължимите такси за цифрово разпространение на програмите ѝ.

Общините Съединение, Тервел, Куклен, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Симитли, Долни Чифлик, Дългопол, Севлиево, Трявна, Шабла, Стамболийски, Търговище, Доспат, Бяла, Луковит, Брезник, Пазарджик, Кюстендил, Раковски и Дупница получават общо 20.6 млн. лв. за ремонт и рехабилитация на улична и ВиК мрежи, общински пътища и изпълнение на различни обекти от местно значение.

Отпуснати са и допълнителни 5 млн. лева за мерки срещу птичи грип и африканска чума по свинете Средствата са за обезщетяване на собствениците на животни, които се е наложило да бъдат умъртвени, както и за тестове за диагностика на заболяването африканска чума по свинете.

За компенсация на фермерите с умъртвени животни и повишаване на епизоотична готовност на територията на страната са заделени 4.8 млн. лв. За закупуване на тестове за ранно откриване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС) са предвидени 200 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес