Втори опит на Ангелкова за бърза концесионна процедура на плажовете

Втори опит на Ангелкова за бърза концесионна процедура на плажовете

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи първа успешна стъпка в опит да си върне контрола върху отдаването на плажовете на концесия. Това стана след като Министерският съвет одобри промени в Закона за концесиите, по които плажовете ще се отдават по специален ред.

Мотивът е, че влезлият в сила Закона за концесиите от 1 януари 2019 г. затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми. Това твърди правителството, без да посочва аргументи. Не е ясно дори дали е проведена поне една концесионна процедура за отдаване на плаж по новите правила.

В същото време се твърди, че процедурата по Закона за концесиите е тромава и създава много административни пречки пред бизнеса. Сега с промените това щяло да става по-бързо и да се намали административната тежест за бизнеса, обясниха от Министерството на туризма.

Според Закона за концесиите от кандидатите се искат редица документи, които сега ще отпаднат. В текстовете, приети от правителството в сряда, е записано, че при одобряването на документите за концесията могат да се залагат и "други изисквания" към кандидатите, но те не са изрично записани в закона, което дава широки правомощия на министъра на туризма.

Идеята към плажовете да се прилага общият режим по Закона за концесиите, а не да има специален, беше прокарана от вече бившия вицепремиер Валери Симеонов заради "дебеловрати момчета", на които по непрозрачен начин се раздават плажове.

След като той подаде оставка, сега Ангелкова се опитва да си върне старото положение. При предишния опит срещу това възразиха БСП и "Обединени патриоти".

"Министър Ангелкова иска в нея да е и хлябът, и ножът и да се разпорежда като еднолично дружество с плажовете, без да носи отговорност", коментира Валери Симеонов пред Mediapool.

Годишно изтичат около двайсетина договора за концесии на плажове. Още в началото на мандата на третия кабинет на Борисов новите процедури предизвикаха напрежение между Ангелкова и Симеонов.

Морските плажове са изключителна държавна собственост и към тях има много висок обществен интерес, поради което е необходимо отдаването им на концесия да бъде уредено в специален закон, смята кабинетът.

Европейското законодателство е строго по отношение на изискванията за отдаване на концесии на услуги за над 5.5 млн. евро. У нас по-малко от 3% от концесиите за услуга на морските плажове надхвърлят този праг, е посочено в съобщението на правителствената пресслужба.

В същото време има голям брой неохраняеми морски плажове - 87, а и изтичат и сроковете на много концесионни договори.

Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, за да се гарантират водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на ивиците, се казва още в съобщението на правителството. Според него по новия ред това ще става бързо и без пречки пред бизнеса, което ще доведе до увеличаване на инвестициите в туризма.

Споделяне

Още от Бизнес