Втори опит за продажба на зала "Универсиада" за 14 млн. лв.

Втори опит за продажба на зала "Универсиада" за 14 млн. лв.

Втори опит за публична продан на столичната зала "Универсиада" на цена от малко над 14 млн. лв. ще бъде направен на 21 септември в канцеларията на Софийския районен съд. Това става ясно от регистъра на публичните продажби.

При предишният опит никой не пожела да купи спортната зала за над 15.6 млн. лв., която е част от събирането на пари от от масата на несъстоятелността на фалиралата КТБ.

По тази причина сега цената на зала "Универсиада" е намалена с 10 на сто.

Собственик на залата е фирмата "Велдер Билд" ЕАД, която притежава едноименното дружество. Задълженията на "Велдер Билд" към КТБ са в размер на 8.5 млн. лева, става ясно от сайта на фалиралия трезор.

"Универсиада" ЕАД е с внесен капитал от 7.34 млн. лева, показва справка в Търговския регистър. Стойността на самата зала, описана като непарична вноска в капитала на дружеството, е 3 667 000 лв.

Представител на дружеството и на залата е треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Константин (Тити) Папазов. Това е и мястото, където тимът играе домакинските си мачове.

"Велдер Билд" стана собственик на зала "Универсиада" преди 10 години. Преди това тя беше собственост на държавната компания "Национална спортна база". Цената на продажбата е 9.5 млн.лв.

Историята започва през 2003 г., когато със заповед на тогавашния министър на спорта Васил Иванов-Лучано спортното съоръжение и хотел в "Златни пясъци" влязоха като апортна вноска в смесено дружество с частната фирма "Проект строй груп". Тя беше регистрирана на адреса на младежкото НДСВ, а сред неговите основатели бяха Делян Пеевски и Росен Дичев - син на Галя Дичева, говорителката на царското семейство на Симеон Сакскобурготски, който по това време е премиер.

В последствие "Проект строй груп" продава дяловете си от смесеното дружество на "Велдер Билд", след което компанията придобива и останалите дялове и става едноличен собственик, според медийни публикации.

Споделяне

Още от Бизнес