Втори опит за затягане на контрола върху частните пенсионни фондове

Втори опит за затягане на контрола върху частните пенсионни фондове

Силни искри прехвърчаха в четвъртък при втория опит на ГЕРБ да затегне контрола върху дейността на частните пенсионни фондове.

ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха на първо четене в парламентарната бюджетна комисия промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се въвеждат нови, по-строги изисквания върху управлението и инвестициите на компаниите, а също и по отношение на вложенията в свързани лица.

Опитът за прокарване на промените веднъж вече пропадна, когато в края на втория си мандат в управлението ГЕРБ не успя да събере достатъчно парламентарна подкрепа за проекта.

В четвъртък зам.-министърът на финансите Маринела Петрова аргументира пред депутатите необходимостта от спешно приемане на проекта с една от препоръките на Европейския съвет към България за 2017 г., която е свързана именно с проблемите в частния пенсионен сектор.
 
Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова пък подчерта, че проверката на сектора миналата година не е разкрила нарушения със свързаните лица, но това не означава, че нещата са наред, тъй като е необходима много по-стриктна законодателна база, за да се хванат изкривяванията при подобни инвестиции.

Караиванова си изпусна нервите, като влезе в режим на реплики с представителката на КНСБ Ася Гонева, като обвини синдикатите, че всъщност те не защитават интересите на осигурените лица, а на работодателите, защото за пореден път се обявяват срещу бързото приемане на проекта.

КНСБ настоява промените да бъдат задържани до постигането на консенсус в създадената работна група относно т. нар. фаза на изплащане на частните пенсии, което също ще изисква промени в КСО. Срокът на работната група е декември 2017 г., но има основателни съмнения, че той няма да бъде спазен.

"Не мисля, че Комисията за финансов надзор (КФН) е много по-загрижена за интересите на осигурените лица от КНСБ. Не приемам никакви обвинения към нашата организация“, отговори Гонева.

Николай Славчев от "Алианц България“ пък поиска въвеждане на по-високи изисквания към квалификацията на служителите на КФН като реципрочност на предложенията в законопроекта за засилване на изискванията към управлението на пенсионните фондове.

"Когато заплатите на държавните служители се изравнят с тези на работещите във вашите компании, ще има еднакви изисквания към двете страни. Иначе сте прав, г-н Славчев“, репликира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Засега намерението на ГЕРБ е да прокара промените в КСО възможно най-бързо, тъй като няма никаква яснота кога ще се стигне до консенсус за фазата на изплащането.
 
Освен това съвсем скоро управляващите ще стартират нова процедура за избор на зам.-председатели на КФН, след като предишният конкурс преди лятната ваканция се провали и ГЕРБ не успя да събере достатъчно подкрепа за номинациите на Караиванова Румен Соколов и Йордан Чомпалов.

Споделяне

Още от Бизнес