Втори пациент е излекуван от ХИВ вируса

Втори пациент е излекуван от ХИВ вируса

За втори път в историята пациент е излекуван от ХИВ вируса, съобщава в. “Ню Йорк Таймс“.

Новината идва близо 12 години след първия случай на пациент, излекуван от вируса, причиняващ СПИН – подвиг, който учените отдавна се опитват да повторят, но без успех. Изненадващият успех сега потвърждава, че излекуването на инфекцията е възможно, макар и трудно.

Учените описват постигнатото като дългосрочна ремисия, а случаят е известен като “лондонският пациент“, тъй като човекът желае да остане анонимен.

И в двата случая на успешно излекувани пациенти, това е станало след трансплантация на костен мозък при лечение на онкологични заболявания.

Лондонският пациент е страдал от лимфом на Ходжкин и през май 2016 му е направена донорска трансплантация на костен мозък. Специално за него е бил намерен подходящ донор с генна мутация с естествена резистентност срещу ХИВ вируса.

Той е излекуван едновременно и от онкохематологичното заболяване, и от ХИВ инфекцията, като през септември 2017 година спира да приема анти-ХИВ медикаментите си. 

Пред “Ню Йорк Таймс“ той е заявил, че се чувства отговорен да помогне на лекарите да разберат на какво да се дължи успехът, за да могат да развият науката. Той определя новината, че е излекуван едновременно от рак и ХИВ като “сюрреалистична“ и “изумителна“. “Никога не съм мислил, че по време на живота ми ще има лек“, казва той в имейл до изданието.

Въпреки успеха учените отчитат, че трансплантацията на костен мозък е малко вероятно да се превърне в масова практика за лечение на заразените с ХИВ.

Вече са достъпни мощни лекарства за контрол на ХИВ инфекцията, докато трансплантациите са рискови, с тежки странични ефекти, които могат да продължат с години.

Въпреки това имунна терапия с клетки, модифицирани да устоят на ХИВ вируса, може да има успех.

Очаква се учените да публикуват подробности за откритието си по-късно във вторник в сп. “Нейчър“ (Nature) и да го представят на научна конференция в Сиатъл.

Първият случай на излекуван от ХИВ беше представен през 2007 г. на същата научна конференция в Сиатъл, на която днес ще бъдат показани резултатите на “лондонският пациент“.

Тогава германски лекар докладва случая на “берлинският пациент“, за който по-късно стана ясно, че е Тимъти Рей Браун, на 52 години, който живее в Калифорния.

Браун е страдал от левкемия, която не се е повлияла от химиотерапия и се е наложило да му бъдат направени две костно-мозъчни трансплантации. След трансплантациите Браун е на тежки медикаменти (имуносупресори), от вид, който вече не се използва, има сериозни усложнения в продължение на месеци и дори за известно време е бил поставен в изкуствена кома.

Сега случаят на "лондонският пациент" доказва, че не е необходимо почти да умреш, за да се излекуваш от ХИВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество