Втори пожар е унищожил почти всичко в "джунглата" Мория на остров Лесбос

Втори пожар е унищожил почти всичко в "джунглата" Мория на остров Лесбос

Вторият пожар в претъпкания бежански лагер Мория на остров Лесбос е унищожил почти всичко, което бе оцеляло от първия пожар, оставяйки хиляди хора в нужда от спешно настаняване, заяви гръцкото министерство на миграцията, цитирано от Асошиейтед прес.

Рано тази сутрин бивши обитатели на най-големия бежански лагер в страната, който бе затворен заради поява на коронавирус, се завърнаха в района, за да потърсят сред обгорените останки свои вещи. Много от тях прекараха нощта на открито, като спяха край пътя.

Малки нови огньове се разпалват тази сутрин в останките от палатките, издигнати извън лагера, заради силния вятър.

Властите казват, че първоначалният пожар в лагера на остров Лесбос е бил нарочно подпален във вторник вечерта от жители, ядосани от карантината, която бе наложена за ограничаване на заразата от COVID-19, след като 35 души дадоха позитивни резултати.

Във и около Мория живееха над 12 500 мигранти. Властите докараха палатки и осигуряват един ферибот и два военни кораба като временно настаняване.

Над 400 деца без придружители и тийнейджъри бяха откарани на континента, за да бъдат настанени в други лагери късно снощи. Те са били откарани с три чартърни полета тази в Северна Гърция и са били настанени временно в други обекти, предаде Асошиейтед прес.

Но нови пожари избухнаха в необгорелите части на лагера в сряда вечерта, унищожавайки това, което бе останало и прогонвайки хиляди хора от обекта.

Хуманитарни агенции отдавна предупреждават за лошите условия в Мория, построен да настанява само 2750 души.

Министерството на миграцията заяви, че когато е избухнал вторият пожар в сряда вечерта, в Мория се е извършвала работа по осигуряване на подслон за семействата. Новият пожар обаче прекратил работата. През днешния ден ще бъдат предприети всички необходими действия, за да бъдат настанени първоначално уязвимите мигранти и семействата.

Очевидно шантажиращо поведение няма да бъде толерирано, предупреди министерството на миграцията.

След превозването със самолети до континентална Гърция на децата мигранти без придружители и тийнейджърите, гръцките власти предупредиха, че на възрастните мигранти няма да бъде позволено да напуснат острова, допълва ДПА. Има съобщения, че гръцката полиция е използвала сълзотворен газ, за да спре млади мигранти при опита им да достигнат столицата на Лесбос.

"Който си мисли, че може да стигне до континента и след това да замине за Германия, трябва да забрави за това", предупреди гръцкият заместник-министър за миграцията Йоргос Кумуцакос, цитиран от ДПА.

Очаква се днес на острова да пристигне ферибот, който да качи около 1000 мигранти. Останалите ще бъдат взети през следващите дни от два военни кораба, информира агенцията.

Франция и Германия работят по план за приемане на непълнолетни от лагера

Франция и Германия работят по съвместно предложение за прием на бежанци, особено деца, които са останали без дом след пожара в бежанския лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, съобщи днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ДПА.

Макрон каза, че първата координирана с Германия реакция ще бъде готова до часове и ще бъде съгласувана и с гръцките власти.

Френският президент заяви, че той и германският канцлер Ангела Меркел искат да направят предложение и да опитат да включат максимален брой европейски държави, които да приемат бежанци, особено деца, намиращи се в момента в тези лагери.

"Ужасните картини, ужасната реалност" означават, че "ние трябва да покажем солидарност с Гърция и също така да спазваме европейските ценности", заяви Макрон на пресконференция на средиземноморския остров Корсика, където участва в среща на върха на лидерите на държави с излаз на Средиземно море.

"Джунглата" Мория: най-големият бежански лагер в Гърция

Опустошеният от голям пожар лагер Мория бе наричан "джунглата", пише агенция Франс прес. Ето някои факти за най-големия бежански лагер в Гърция, превърнал се според неправителствени организации в "срам за цяла Европа".

Лагерът Мория е открит през 2013 г. на мястото на изоставен военен обект: той служи тогава за административен център за регистрация за неколкостотин мигранти, като представлява само спирка по пътя им към Северна Европа.

Две години по-късно, вследствие на войната в Сирия, Лесбос и неговите 85 000 жители стават свидетели на притока на над 450 000 кандидати за убежище за една година. Мория, зад големите си ограждения от бодлива тел, е единственото налично място, на което местните власти се опитват да се справят с проблема с притока на мигранти.

Повечето европейски страни затварят границите си. Лесбос се превръща в скоро време в тясно място за бежанците.

Споразумението ЕС-Турция, подписано през март 2016 г. с цел възпиране на притока на сирийци, идващи от Турция, трябваше да промени нещата. Но мигрантите продължиха да пристигат масово на гръцкия остров, разположен в близост до турските брегове. Лагерът, в който санитарните условия са плачевни, разширява границите си към намиращите се в съседство маслинови горички.

През 2020 г. мегаструктурата Мория се превърна, според редица неправителствени организации, в "срам за цяла Европа": проституция, изнасилвания, отвличане на деца, трафик на наркотици и всякакъв род прояви на насилие стават ежедневие за бежанците. Някои се самоубиват, други загиват при пожар в палатките си. От януари до август петима души бяха наръгани с нож при над 15 нападения.

От посрещане до враждебност

Лесбос, островът на солидарността през 2015 г., където рибарите отиваха на помощ на препълнените с мигранти лодки, оставени на произвола на съдбата; където бабите, съревноваващи се за Нобеловата награда за мир, даваха биберон на бебета мигранти и където папата се радваше да види толкова много солидарност, вече изглежда само далечен спомен.

Разгневени от това да поемат върху себе си провалите на европейската миграционна политика, жителите на острова, които се чувстват съсипани и в опасност, редовно пречат на мигрантите да слязат на брега. Социални работници станаха мишена на агресия.

За да реши проблема с пренаселеността на лагера, консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис, избрано през 2019 г., иска да построи нов лагер на остров Лесбос.

Но жителите реагират остро срещу тази инициатива: през февруари избухват сблъсъци между полицаи и местни жители.

Решението на Турция през март да отвори границите си доведе до пристигането на нови мигранти. А с епидемията от коронавируса ново изпитание се стовари върху най-уязвимите, блокирани в Мория от края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа