Втори протест срещу АСТА в столицата

Втори протест срещу АСТА в столицата

Над сто души се събраха в 11 часа пред паметника на Съветската армия в столицата, за да изразят протеста си срещу международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. При предния протест в София в началото на февруари шествието бе от няколко хиляди души. Веднага след това правителството взе решение да спре ратификацията на документа.

По време на втория протест блогърът Асен Генов припомни, че взетото решение на Министерския съвет е единствено да не се предприема действия по ратификация на ACTA. Според него обаче това е хвърляне на прах в очите. ”Това, което трябва да се направи, е да се вземе решение България да оттегли окончателно подписа си от споразумението, като такива разпоредби в самото споразумение съществуват и това реално може да бъде направено”, каза Генов.

Протестиращите скандираха "Не на АCТА" и развяваха български знамена с настояването страната ни категорично да отхвърли споразумението. След демонстрацията пред паметника, те тръгнаха на символично шествие към представителството на Европейската комисия, където ще внесат протестна нота.

"Ние българите, европейците, гражданите, хората апелираме към вас да отхвърлите международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. Отправяме своя призив към стожерите на свободата, сигурността и справедливостта в Европа – ЕК и ЕП: "Кажете не на АCТА, така, както направиха милиони граждани от десетки държави”, се казва в декларацията.

В своя призив протестиращите отбелязват, че ACTA ще засегне и земеделието и здравеопазването. Те смятат, че е застрашена и самостоятелната политика на фермерите при използването на собствени семена и посеви и че споразумението нарушава приетия чрез декларацията от Доха принцип "Предимство на здравеопазването пред търговските интереси".

Споделяне

Още по темата

Още от България