Втори провал с ремонта на Зимния дворец в София

Премиерът нареди прекратяване на поръчката, цената може да падне още

Втори провал с ремонта на Зимния дворец в София

Втори фалстарт с ремонта на Зимния дворец в София заради висока цена. Въпреки че правителството на ГЕРБ я намали с 20 млн. лв. - от 50 на 30 млн. лв. и тази цена се видя прекалено висока на Бойко Борисов.

В четвъртък, по време на посещението си в Брюксел той коментира спрените до момента обществени поръчки, сред които и тази за Зимния дворец: "Нека да го наречем политическа воля. Те са законосъобразно проведени и съответно законосъобразно спрени. Разпоредил съм на спортния министър да ми подготви по същия начин да спрем и обществената поръчка за Зимния дворец, тъй като и там от моята проверка излизат неща, за които няма извършено престъпление, но може да се направят по-добре."

Сега на ход е спортният министър Красен Кралев, който не беше открит за коментар.

Смущаващите неща в поръчката

Втората поръчка за ремонт на Зимния дворец е обявена в последния работен ден на миналата година - 30 декември, във ваканционното безвремие между коледните и новогодишните празници.

Срокът за подаване на оферти е 22 февруари, а отварянето им ще стане два дни по-късно – 24 февруари. Обикновено практиката е предложенията се отварят на следващия ден или няколко часа по-късно в деня, в който са подадени.

По- смущаващото обаче е оценяването. Заложено е бъдещият изпълнител да бъде избран по икономически най-изгодната оферта, в която обаче цената не е водеща, а техническите параметри, за които се дават 50 точки. Финансовото предложение се оценява с 30 точки, а останалите 20 са за срока на изпълнение.

Практиката показва, че при такива заложени условия избраният изпълнител обикновено е дал близка до прогнозната цена, която този път е 29.1 млн. лв. без ДДС.

Тя е намалена с над 20 млн. лв. спрямо търга предложен по времето на управлението на Пламен Орешарски, когато министър на спорта беше Мариана Георгиева, тогава от квотата на ДПС, а днес в редиците на изключения от партията Лютви Местан.

Първият спрян търг на цена от 50 млн. лв.

Около ремонта на Зимния дворец се разрази грандиозен скандал заради високата индикативна стойност от 50 милиона лева. На тази цена ремонтът щеше да излезе по-скъпо на квадратен метър дори от строежа на новата "Арена армеец".

Спортното министерство под ръководството на Георгиева не успя да обяви победител заради оставката на кабинета "Орешарски".

Новият служебен министър на спорта Евгения Раданова издаде заповед на държавното дружество "Академика 2011", което притежава залата, да спре търга. Завареното ръководство на "Академика", начело с 28-годишния Марин Маринов (приятел и състудент със сина на Мариана Георгиева), не само не спря търга, но и обяви за победител – "София спорт". Това е дружеството, което предложи и най-висока цена - близо 41 милиона лева.

Чак след като ръководството на държавната компания беше сменено, първата поръчка беше прекратена.

Сега от трети опит предстои да се разбере колко ще падне цената спрямо първоначалните 50 млн. лв. и кой ще е победителят, който ще спечели в условията на новия почин за "елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност", както се мотивира община Варна за спрените от нея търгове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес