Втори руски спортист е хванат с допинг в Пьончан

Новината идва в навечерието на решаване на казуса със санкциите срещу Москва

Надежда Сергеева

Втори руски спортист е заловен с допинг на зимната олимпиада в Пьончан. Това е състезателката по бобслей Надежда Сергеева, съобщиха официално от МОК.

Новината идва ден преди Международния олимпийски комитет (МОК) да се събере и да вземе окончателно решение за отпадане на наказанието наложено на Русия. Страната беше изхвърлена от олимпийското движение заради мащабна държавна схема за употреба и прикриване на допинг.

Руските спортисти участват на олимпийските игри в Пьончан под неутрален флаг с отбор под името "Олимпийски спортисти на Русия". Спечелените медали не се записват в актива на Москва, а при награждаването не се изпълнява руския химн.


Въпросът за отпадане на санкциите беше обсъден в сряда между президента на МОК Томас Бах и Игор Левитин, вицепрезидент на Руския олимпийски комитет и близък до Путин. Тази среща беше изтълкувана от някои от наблюдателите като знак, че санкцията срещу руския отбор може да падне преди края на олимпийските игри в Южна Корея.

За да се издигне руския флаг на закриването на олимпиадата Русия ще трябва да плати и наложената ѝ санкция от 15 млн. долара на МОК.

Сега обаче допинг провиненията на Сергеева и Крушелницкий нанасят сериозен удар по амбициите на Русия за сваляне на наказанието ѝ.

Пробата на състезателката по бобслей Надежда Сергеева е дала положителен тест за забранения препарат триметазидин, който стимулира сърдечната дейност.

От руската федерация по бобслей заявиха, че са шокирани от случая. "Получихме информация, че пробата на Надежда Сергеева от 18 февруари е дала положителен резултат. И федерацията, и спортистката разбират цялата сериозност на ситуацията. Трябва да установим какво се е случило. Това е шок за федерацията", заяви пресаташето Анна Макарова.

Това е била втората допинг проба, взета от Сергеева в Пьончан. Първият тест, който е направен на 13 февруари, е бил с отрицателен резултат. От руската федерация по бобслей са категорични, че 31-годишната състезателка е взела лекарството без знанието на медицинския щаб.

"Никой от лекарите не е предписвал медикамента на състезателката", се казва в изявлението, публикувано на страницата на федерацията във "Фейсбук". В съобщението пише още, че федерацията и Сергеева "разбират степента на отговорност, която поемат, и осъзнават как това ще се отрази върху целия отбор".

Сергеева завърши 12-а при двойките в бобслея заедно с партньорката си Анастасия Кочерзова.

Преди нея с допинг беше заловен медалиста в смесените двойки в кърлинга Александър Крушелницкий. Той беше уличен в употреба на мелдоний и беше лишен от бронзовото си отличие, което спечели заедно със съпругата си Анастасия Бризгалова.

Случаят с Крушелницкий беше много странен, защото в този спорт мелдония не помага с нищо на спортиста. Самият спортист отрече да е употребявал препарата.

Освен двамата руски спортисти още двама състезатели бяха уличени в употребата на допинг в Пьончан.

Първи на олимпиадата с допинг изгоря японският състезател в шортрека Кей Сайто, който не успя да покрие тест преди началото на игрите.

Другият заловен е словенският хокеист Жига Йеглич, който беше хванат с фенотерол по време на състезателен тест. Веществото е предназначено да отвори дихателните пътища и да увеличи притока на кислород към белите дробове.

Фенотеролът е от забранените бета 2 адренорецепторни вещества и не изисква отварянето на Б пробата на спортиста. То е от лекарствата, които се приемат при астма, но само с изрично разрешение.

29-годишният спортист се оправда пред медиите в родината си, че е взимал лекарството за астма, след като имал проблеми още през 2017 г. Пиел го по препоръка на лекар, но пропуснал да спомена това.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?