Втори съд оправда обвинения за нападението над Светлана Гебрева

Софийският градски съд (СГС) е потвърдил оправдателната присъда на Софийския районен съд (СРС) по делото срещу таксиметровия шофьор Петьо Петков, обвинен за нападението с киселина срещу Светлана Гебрева, зам.-началник на Дирекцията за национален и строителен контрол.

Шест месеца след атентата Гебрева почина от рак. Вътрешният министър Георги Петканов тогава предположи, че болестта и е следствие от нападението с киселина.

На 19 юни 2003 г. състав на СРС с председател съдия Капка Костова оправда Петков по обвинението, че на 17 декември 2001 г. той е обезобразил Гебрева, като е залял лицето ѝ с концентрирана сярна киселина.

Според прокуратурата постановената оправдателна присъда от СРС е определена неправилно и съдът не се е съобразил с някои от доказателствата по делото. Градският прокурор помоли съда да отмени оправдателната присъда и да наложи осъдителна.

"Това е най-опасният терорист единак в последните години в България." Така определи вчера прокурорът от Софийската районна прокуратура Валентин Филипов таксиметровия шофьор Петьо Петков. Това стана по време на заключителните пледоарии по делото срещу Петков.

Актът срещу Гебрева е атака срещу работещите държавни институции и като такъв е терористичен акт с изключително висока степен на обществена опасност, категоричен бе прокурорът. Той допълни, че Петков имал принос в популяризирането на нападенията с киселина, които били рядкост в Европа и България.

Според представителя на обвинението таксиджията се изживява като художник, а жертвите са творбите му. Той припомни, че Петков е винен и за аналогичното нападение над журналистката от "Труд" Анна Заркова през 1998 г. Прокурорът настоя за максималното наказание, което законът предвижда за подобно престъпление - 12 г. затвор.

Според адвокатите на Петков оправдателната присъда, наложена от районния съд, е законосъобразна и мотивите към нея са точни и ясни.

Решението на Софийски градски съд от 1 април т.г. може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?