Втори съдия се отказа от делото за мръсния въздух в София, бил потърпевш

Сн. БГНЕС

Втори съдия се отказа да гледа делото за мръсни въздух в София с мотива, че живее в столицата и може да се определи като увреден, което пък би породило съмнения в безпристрастността му.

След като миналата година отвод с такива аргументи си направи съдия Божана Желязкова, изненадващо сега делото отказа да гледа и Елена Маврова, съобщи сайтът lex.bg. Решението ѝ да се отведе е изненадващо, доколкото делото ѝ беше разпределено през есента на 2017 г. и тогава тя не видя проблем в това, че диша въздуха в София и може да е увредена и предубедена, а реши да го прекрати на съвсем други основания.
Делото за мръсния въздух в столицата беше заведено от неправителствени организации обединени под името "Група за чист въздух", които атакуват Столичната община за бездействието ѝ по проблема в последните три години.

Миналата година съдия Маврова реши да прекрати делото, тъй като според нея ищците не са представили доказателства, че отговарят на изискванията за знания и квалификация в областта на околната среда, екологичното право, опит в изследванията на мръсния въздух и не са доказали, че имат възможности да защитят увредения интерес и да понесат тежестите по водене на делото, включително и разноските по него.

Преди седмица Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на съдия Маврова и ѝ даде указания да даде възможност на ищците да представят исканите от нея доказателства, но да им бъде казано конкретно, точно и ясно, какво трябва да представят. Отделно от това, САС подчерта, че преценката за възможността на ищците да понесат тежестите по делото не е свързана с финансовата им обезпеченост, а с финансовата им независимост.

След като делото се върна при съдия Маврова, тя е решила да се откаже от него, защото през това време ищците са правили коментари и са изразили становища за компетентността ѝ. Според нея това може да създаде в бъдеще съмнения при нейни произнасяния, ако с тях не бъдат удовлетворени искания на ищците. В допълнение обаче тя също подчертава, че живее и работи в София, което може да я определи като увредено лице, предвид предмета на делото и за да изключи всички съмнения за безпристрастност и предубеденост, решава да се отведе.

Делото вече е преразпределено на съдия Албена Ботева.

Споделяне

Още по темата

Още от България