Втори съдия се оттегли от делото ”Белведере”

Съдебната палата в София, снимка БГНЕС

Съдия Пламен Колев от Софийския градски съд си направи в понеделник сутринта отвод от делото за обявяването в несъстоятелност на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", показа проверка в деловодството на съда. Преди седмица отвод от делото си направи и съдия Румяна Ченалова, срещу която Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно производство.

Съдия Пламен Колев изтъква като основен аргумент за решението си съмнението на една от страните по делото, че ръководството на градския съд е предубедено по това дело. Преди коледните празници адвокат Здравка Угринова, съдружник в адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", което представлява фирмата "Белведере", заяви за "Правен свят", че искат отвод на целия градски съд заради позицията, публикувана на сайта на съда на 8 декември. Според адвокатите тази публикация показва предубеждение.

В позицията на съда от 8 декември ръководството на съда изложи пространно защитната теза на съдия Румяна Ченалова по делото.

"Спецификата на правораздавателната дейност представлява винаги неизгоден за едната страна изход от делото. В случая, че настоящият състав не се отведе и по отношение на ответниците бъде постановен неблагоприятен за тях акт, те ще го свържат с направеното от тях внушение, че изявлението на ръководството на СГС е повлияло върху съдията. Т.е. за наличието на някаква извън процесуална зависимост. Това би довело до съмнения в обективността на процеса", изтъква в мотивите си съдия Колев.

Във вторник делото трябва да бъде разпределено на трети съдия.

Отводът на Ченалова бе поискан от адвокатите на френския инвеститор "Белведере груп", който притежава ”Домейн Менада” и ”Белведере дистрибуция”. Тя в крайна сметка се оттегли с аргумента, че срещу нея е започнало дисциплинарно производство за работата ѝ по конкретното дело.

Преди две седмици изпълнителният директор на "Белведере Кепитъл Мениджмънт" Николаос Смирноф си пожела "Дядо Коледа да донесе справедливо решение" по казуса"Белведере".

Случаят ”Белведере”нашумя след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайна приватизация на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

Това предизвика образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова и проверка на цялата работа на синдика Панайот Велков. Инспекторатът на правосъдното министерство откри, че той редовно си е превишавал правомощията.

Споделяне

Още по темата

Още от България