Втори тур на регионалните избори във Франция

Втори тур на регионалните избори във Франция

Французите гласуват днес на втория тур на регионалните и департаменталните избори. Първият тур се произведе миналата неделя и бе белязан от рекордно въздържание от гласуване и от образно казано плесница за мнозинството на президента Еманюел Макрон и за крайната десница, които не постигнаха очакваните резултати, предаде Франс прес.

Избирателните секции отвориха врати днес в 8 ч. местно време. Призвани са да гласуват около 48 милиона избиратели. Вотът се провежда при спазване на стриктни санитарни правила заради пандемията. На първия тур не гласуваха двама от трима избиратели, тоест 66,72 процента. Това е антирекорд за избори от началото на Петата република през 1958 г.

През изминалата седмица анализатори се питаха дали ниската избирателна активност означава, че на французите им е писнало от политиката или просто, че са предпочели да отидат на почивка през уикенда в момент, в който Франция поетапно излиза от локдауна. Според анализатори ниската избирателна активност е и отправено послание от избирателите за нужда от промяна на френските институции.

През цялата седмица политическите партии коментираха ниската избирателна активност и обмисляха промени в начина на гласуване. Някои представители на мнозинството, сред които и правителственият говорител Габриел Атал, казаха, че подкрепят идеята за електронно гласуване в бъдеще. В краткосрочен план мнозина заложиха на "светкавичната предизборна кампания" в социалните мрежи, за да накарат избирателите да отидат да гласуват на втория тур.

Миналата неделя крайната десница - Национален сбор на Марин Льо Пен излезе начело само в един регион - Прованс- Алп Кот Д'Азюр. Това беше разочароващ резултат, предвид факта че допитванията вещаеха, че тя ще излезе начело в няколко територии на страната.

От друга страна партията на президента Макрон не може да се надява да спечели дори един от 13-те региона, за които се гласува днес. Въпреки че в кампанията участваха няколко министри, много от листите на партията на Макрон дори не достигнаха 10-те процента, нужни им да останат на втория тур.

Вероятно от втория тур победители ще бъдат традиционните партии, които бяха поизчезнали от медийния пейзаж в последните години, разтърсени от изненадващото избиране на центриста Макрон за президент през 2017 г., когато той успя да отклони част от електората на десницата и левицата.

Десницата сега е в добра позиция да съхрани шест региона, които управлява, но битката ще е много оспорвана в Ил дьо Франс (където е Париж) и в Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където нейният кандидат Рено Мюзлие се изправя срещу крайнодесния кандидат Тиери Мариани.

В лявото пространство съюзите между еколозите, социалистите и крайнолевите би трябвало да позволят на левицата да спечели в няколко региона.

Очертаващото се разделение след втория тур на ляво/дясно обаче не е индикация, че догодина на президентските избори във Франция няма да има повторение на битката от 2017 г. между Макрон и Льо Пен, както прогнозират социолозите.

Освен за обновяване на състава на 13 регионални съвета днес се гласува във Франция и за обновяване на състава на 95 департаментални съвета.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?