Втори задържан за стрелбата във френска гимназия, стрелецът вдъхновен от масово убийство

Втори задържан за стрелбата във френска гимназия, стрелецът вдъхновен от масово убийство

Полицаите, които разследват вчерашната стрелба в гимназия във Франция, задържаха в ареста брата на близък приятел на нападателя, предаде Франс прес. Вчера бе задържан 17-годишният ученик, който откри огън в гимназията си в Грас, Югоизточна Франция, вероятно заради лоши отношения със съученици.

При нападението 14 души бяха леко ранени, включително директорът на учебното заведение. Нападателят бе задържан без да окаже съпротива и е започнал да говори на разпитите, заяви запознат с разследването източник.

Трима ученици и директорът все още са в болница.

Прокуратурата на Грас изключи нападението да е било с терористични мотиви. "Това очевидно е проява на нестабилен младеж, привлечен от огнестрелните оръжия", каза министърката на образованието Нажат Вало-Белкасем.

Стрелецът е бил запленен от масовото убийство в училището в американския град Колумбайн през 1999 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни от профилите му в социалните мрежи.

16-годишният син на свръхконсервативен местен общински съветник в средиземноморския град Грас, който е световно известен с парфюмерийната си индустрия, обновил профила си във Фесйбук преди няколко дни със снимка на скелет, приличащ на зомби, облечен в дълго кожено палто и държащ два автомата.

Въоръжен с пушка, пистолети, граната и може би самоделно взривно устройство, той нахлул в училището си, прострелвайки директора, който се опитал да се намеси, докато ученикът обикалял коридорите.

"Данните от първоначалните следствени действия сочат, че той се е запознал с видеозаписи на масови убийства в Америка", заяви пред репортери говорителят на френското министерство на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде.

На корицата на профила на момчето в Ю Тюб се вижда снимка от стрелбата в Колумбайн и е публикувана бърза връзка към песента на американския рапър Ил Бил "Анатомия на стрелбата в училище" ("Anatomy Of A School Shooting").

В профила му във Фейсбук има няколко снимки с насилствено и отблъскващо съдържание, снимки с кадри от видеозапис от стрелбата в Колумбайн и видеозапис с мъж с плашеща маска, имитиращ стрелба с незаредено оръжие пред публика, а после прострелващ се в главата.

Френската телевизия БФМ съобщи, че момчето било качило миналата седмица в групата във Фейсбук на неговия клас снимка на няколко души, лежащи в локва кръв. Когато неговите съученици му казали, че не го намират за забавно и че са ужасени, той им заявил, че това било "само шега".

Жан-Рене Лаже, представител на същата малка партия, от която е и бащата на момчето, каза пред Ройтерс, че доколкото му е известно, то никога не е създавало проблеми.

Прокурорът на Грас Фабиен Ацори заяви пред репортери, че тийнейджърът имал трудности в приобщаването си в училището и лоши отношения с някои от съучениците си.

Съученикът му Ашраф каза пред БФМ, че стрелецът не бил "неприятен тип" и намекна, че е бил тормозен от съученици.

Ацори, който заяви, че самоличността на тийнейджъра не може да бъде разкрита поради възрастта му, каза, че първоначално момчето нахлуло в класна стая с оръжия и търсело конкретни ученици.

След като не ги открил, излязъл от стаята, само за да налети на директора, който бил предупреден за присъствието му. В този момент прострелял директора в рамото и друг ученик в корема.

Бързо пристигнала полиция, като той не оказал съпротива при задържането си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?