Вторичните земетресения в Перник продължават

Над 1400 семейства искат помощ от държавата заради щетите, 5 къщи са опасни за живеене

Молебен за здраве бе отслужен в църкавата в пернишкия квартал "Изток" БГНЕС

Вторичните земетресения в Перник продължават. Два слаби труса през нощта и един по-силен сутринта са регистрирани в района, съобщиха сеизмолозите от БАН.

Половин час преди полунощ е отчетено  земетресение от 2-ра степен по скалата на Рихтер, а в 1.49 часа е имало новтрус с магнитуд от 2.5по Рихтер.Последното земетресение е от 10.08 часа днесс магнитуд от 2.8 по скалата на Рихтер, по данни на средиземноморският сеизмологичен център.

Епицентърът и на трите труса е на едно и същото място – на 29 км западно от София, 10 км северозападно от Перник и 8 км югоизточно от Брезник.

За последните 24 часа на територията на област Перник са проведени 39 неотложни аварийно-възстановителни работи - разчиствания на отломки, укрепване и отцепване на рушащи се сгради, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Междувременно днес беше отслужен молебен за здраве в черквата "Успение Богородично" в пернишкия квартал "Изток". Въпреки дъжда десетки перничани дойдоха да се помолят трусовете най-после да спрат.

Над 1400 семейства искат помощ от държавата

Над 1400 семейства са подали заявление за получаване на помощ от държавата заради земетресението до сега, съобши министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по бТВ. По думите и само за около 50 от тях има по-сериозни щети на домовете. Правителството обеща да подпомогне хората с 325 лв. на домакинство.

Обитаването на 5 къщи е забранено и те ще бъдат съборени, защото конструкцията им е нарушена, каза министър Павлова. Вече са пристигнали първите фургони в най-пострадалото от земетресението село Дивотино, съобщи още министър Павлова. От резерва на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са освободени и доставени на нуждаещите се 50 палатки и 23 фургона, казаха от МВР. 

Негодни за обитаване са и детската градина "Родолюбче", както и част от 8 основно училище "Кракра Пернишки".

Паспортизацията на сградите трябва да приключи до 2016 г.

Паспортизацията на всички сгради трябва да се направи до 2016 г., каза още минтистър Павлова. Тя е необходима за да се знае каква е конструктивната устойчивост на сградата, има ли нужда от укрепване и на какво земетресение биха устояли. Причината е, че за много от сградите няма документи, на други са нарушени конструкциите с премахването на стени, трети пък са били наводнявани.

Изготвянето на паспорт ще струва средно по 3 – 4 лв. на кв.м, посочи министър Павлова.

Всички сгради в странатапостроени до 1987 г. са проектирани и изграждани да издържат до 7 спетен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, а след 1987 г. до 9-тастепен, припомни министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?