Вторият човек на Борисов за магистралите е обвинен за над 41 млн. лв.

Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров е разследван за безстопанственост

Вторият човек на Борисов за магистралите е обвинен за над 41 млн. лв.

Бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров е обвинен за безстопанственост, свързана със строежа на участък от магистрала "Марица". Вторият човек след бившия регионален министър Лиляна Павлова, който бе натоварен пряко с основния приоритет на предишните два кабинета на Бойко Борисов – строежа на магистрали, е разследван за нанесена щета за над 41 млн. лева, видно от съобщението на спецзвеното "Антикорупция" в прокуратурата в сряда.

Става въпрос за лот 1 от магистрала "Марица" между Оризово и Димитровград, който е бил включен в договора за строеж, подписан на 1 август 2011 г. с изпълнителя на целия проект – италианското кооперативно дружество "Чи ем Чи ди Равена". Изграждането на въпросния участък се забави, а италианците се оправдаха с "форсмажорни обстоятелства" – падналият сняг през зимата на 2013 и пролетта на 2014 г., който "преовлажнил" твърде много почвата.

Затова АПИ обявява обществена поръчка за допълнителните дейности по "стабилизацията" на изграждащия се път между Оризово и Димитровград. Конкурсът е спечелен от фирма "Пътища Пловдив" АД, с която агенцията подписва договор на 30 юни 2015 г.

"Лазаров не възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи за подобект 1 "Стабилизиране на теренната основа под насипите и изграждане на пластове от зона "Б" не са били вече включени в предмета на договора от 2011 г., сключен между АПИ и "Чи ем Чи ди Равена" – Италия за строителството на лот 1 на АМ "Марица". Освен това не е поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително-монтажни работи, предмет на обществената поръчка, и разчети как е формирана прогнозната ѝ стойност от 42 987 400 лева без ДДС", твърди прокуратурата.

Според обвинението предметът на поръчката, спечелена от "Пътища Пловдив", действително е бил включен в договора с италианското дружество и така АПИ, на практика, е платила два пъти за една и съща дейност. На обвиняемия Лазаров е определена най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Любопитен детайл от разследването е, че за него беше съобщено публично едва след избухването на скандала около неформалната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на функционера от БСП Георги Гергов в ЦУМ. Именно Гергов е първият собственик на "Пътища Пловдив", когато е подписан договорът с АПИ. В последствие той продава компанията на благоевградската "Агромах", която навремето бе сред фаворитите на ГЕРБ, но от извество време също е под прицела на прокуратурата. Нейните шефове са обвинени в източване на ДДС.

Веднага след избухването на скандала "ЦУМ-гейт" прокуратурата и ДАНС проведоха акция в сградата на пътната агенция с обяснението, че изземват документи по разследване, образувано по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

След това обаче стана ясно, че през септември 2016 г. двама депутати от БСП – Кирил Добрев и Жельо Бойчев - са сезирали прокуратурата по случая. Добрев дори даде пресконференция след публичното оповестяване на разследването срещу "Пътища Пловдив".

Едва от съобщението на прокуратурата в сряда става ясно, че делото, по което Лазаров става обвиняем, е било образувано още през септември 2016 г. Два месеца преди той да подаде оставка като шеф на АПИ, посочвайки "лични причини".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?