Вторият човек в британското правителство подаде оставка заради скандал с порнография

Деймиън Грийн

Шефът на секретариата на британското правителство Деймиън Грийн - най-висшия пост след този на премиерката Тереза Мей, подаде оставка по нейно искане, след като разследване срещу него заключи, че той е нарушил етичния кодекс за поведение на министрите, предаде Ройтерс.

Разследването констатира, че той е дал неверни обяснения относно откритите от полицията през 2008 г. порнографски материали в компютъра в парламентарния му офис. Самият той тогава отрече обвиненията и каза, че е жертва на "политическа инсинуация".

Оставката на един от най-доверените хора на Мей в кабинета, който ѝ помагаше да помири дълбоко разделената Консервативна партия, е сериозен удар за премиерката, която води мъчителни преговори за развода с ЕС, отбелязва Ройтерс.

61-годишният Грийн бе назначен след неубедителното представяне на торите в предсрочните парламентарни избори през юни, на които партията изгуби абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.

 

Грийн - стар приятел на Мей, бе свикан под знамената да стабилизира нейното лидерство и да даде отпор на нейните противници вътре в партията, които искаха тя да се оттегли.

"Съжалявам, че ми бе поискана оставката от правителството заради нарушения на министерския кодекс, за което се извинявам", посочва Грийн с писмо до Мей, поднасяйки оставката си.

 

Той добавя, че не е свалял и не е разглеждал порнографски материали на парламентарните си компютри.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?