Вторият ден на Великден е! Започва Светлата седмица

Проведе се шествието с чудотворната икона в Бачковския манастир

Вторият ден на Великден е! Започва Светлата седмица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванадесетте апостоли на Исус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молил Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести, припомня БГНЕС. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазва душите на мъртвите от превъплъщаване.

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

Идеята на Създателя, според християнството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят. Той иска хората да се радват във вечността. В дните на богослуженията почти всички текстове на писанията от Новия завет говорят за последните дни – Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят цялата Вселена преди второто идване на Спасителя. С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.

Проведе се шествието с чудотворната икона в Бачковския манастир

По традиция, в Бачковския манастир се проведе традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Богородица. Иконата е много стара. Смята се че е била е скрита при османското нашествие в местността Клувията, където е намерена отново в началото на XVII век. Вярващите посочвват, че тя помага и с нейна помощ се случват чудеса.

В ранна сутрин по традиция се плете венецът от цветя, който се слага на чудотворната икона. След шествието цветята се раздават на миряните.

Тази година се допускат да участват всички желаещи, но иконата на Света Богородица няма да носи от много хора. Тя ще бъде носена от двама души, които ще се сменят на определено разстояние.

Самото литийното шествие символизира намирането и връщането на чудотворната икона в манастира. По време на годините на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира.

За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св. Богородица, образът ѝ да бъде изложен в съборната църква на манастира, в дясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма. Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св. Богородица, нарисувана от ев. Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

Изображението на Божията майка е от типа "умиление", облечено в сребърни и златни обкови. Все още частичните проучвания върху живописта ѝ, сочат като най-вероятна датировка ХІв. или края му. 

"Този образец на носене на иконата сме го взаимствали от Света гора, където иконите не се носят на такива носилки, каквито сме свикнали да виждаме на шествието в Бачковския манастир, а по двама души я носят на определено разстояние. Това от една страна създава по-голям ред, а от друга – няма да има допиране на хора в близост един до друг. Разбира се, всеки иска да се докосне до светинята и да получи нейната благословия, нейната благодат. Особено в този свещен и благодатен ден. Но изискванията са такива, че не трябва да се събират твърде много хора на едно място и да се доближават твърде много" обясни пред БНР епископ Сионий, игумен на манастира.

Миряните, които тази година ще посетят Светата обител, ще могат да видят двата параклиса "Свети Апостоли" и "Свети Теодори", както и обновения притвор на манастира, където завърши възстановяването на северната стена. Ремонтирани са и стаите за поклоници в южната част на двора.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?