Вторият по богатство човек в света подкрепи Кери срещу Буш

Вторият по богатство човек в света, Уорън Бъфет, заяви, че ще помогне на кандидата на демократите, сенатор Джон Кери, в кампанията му за Белия дом на изборите през ноември.

Бъфет, чието състояние се оценява на около 40 милиарда долара, заяви за Би Би Си, че дълбоко не е съгласен с данъчните съкращения за богатите, които направи президентът Буш, и затова ще подкрепи Кери в знак на опозиция. Милиардерът посочи, че намаляването на данъците е трябвало да бъде насочено към средната класа и бедните.

Според него изборите през есента ще са "референдум за Джордж У. Буш", а кампанията на Кери не е толкова важна за гласоподавателите.

Неотдавна Бъфет съветва кинозвездата Арнолд Шварценегер, който спечели изборите за губернатор на Калифорния като републиканец.

Компанията на Бъфет, "Бъркшъ хатъуей", притежава големи части от корпоративна Америка - от дялове в "Кока кола" до най-големия производител на тухли в САЩ.

Същевременно в. Вашингтон пост съобщи, че Джон Кери си търси партньор, който да се кандидатира с него за вицепрезидент.

Сред възможните претенденти са неотдавнашните съперници на Кери за демократическата номинация сенатор Джон Едуардс и конгресмен Ричард Гепхард. След тях в списъка са губернаторът на Айова Том Вилсек и сенаторът от Индиана Евън Бай. Специалисти са на мнение, че всеки от четиримата би могъл да "уравновеси" образа на Кери и да му донесе допълнителни гласове от важни райони на САЩ през ноември.

Едуардс е южняк от Северна Каролина, а останалите са от Средния Запад. Самият Кери е от Масачузетс.

С избора на кандидат се занимава известният американски политик Джеймс Джонсън. През последните седмици той се е срещал многократно с демократи в Конгреса и членове на Националния комитет на Демократическата партия, за да изясни позицията им. В същото време юристите в щаба на Кери проучват биографиите на Едуардс, Гепхард, Бай и Вилсек, за да анализират положителните и

Социологическо проучване, извършено по поръчка на телевизия Ей Би Си и в. Вашингтон пост и цитирано днес от АФП, показва, че американците смятат Джордж Буш за по-приветлив и близък до хората от съперника му Джон Кери. Личността на Буш е по-добре приемана в южните райони на САЩ и сред по-заможните избиратели, докато Кери е по-симпатичен за младите и по-бедните, личи още от проучването.

Споделяне

Още от Свят