Вторият съдебен разпит на Маджо мина без инциденти

Вторият съдебен разпит на Маджо мина без инциденти

След дълго очакване Младен Михалев - Маджо, един от лидерите на някогашната силова групировка СИК, се яви във вторник като свидетел по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, известни като босове от същата групировка. Разпитът на емблематичната фигура от борческите години на българския преход продължи по-малко от десет минути и с нищо не допринесе за изясняване на истината по делото.

Процесът срещу братя Маринови след дни ще направи четиригодишен "юбилей". Двамата са подсъдими за подготовката на три убийства – на о.р. ген. Любен Гоцев и на покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров Доктора. На подсъдимата скамейка с Маргините са изправени още няколко лица. Всъщност в залата на последните заседания присъства само големият брат, тъй като малкият изчезна покрай обвиненията за убийството на Боби Цанков в началото на годината.

Пред съда Михалев заяви, че се познава с Красимир Маринов, че са съученици и приятели, имали са общ бизнес, но от 7-8 години са разделени юридически.

Той потвърди, че се познава с една от "мишените" на Маргините - о.р. генерал Любен Гоцев, бивш служител на ДС и външен министър. Виждали се в сградата на някогашната държавна туристическа фирма "Орбита" в близост до хотел "Кемпински", превърната в бизнесофиси. Известно време една от фирмите на СИК - "Интерпетролеум" се помещавала в сградата, където офис имал и Любен Гоцев, който преди дни навърши 80 години.

Михалев заяви, че отношението му към Гоцев било като към възрастен човек. "Поздравявах го - как сте г-н Гоцев", заяви Михалев, за когото се твърди, че дължи "кариерното" си израстване именно на прочутия ДС-служител и един от идеолозите на митичния кръг "Монтерей", чиито членове се определят като "пенсионерски клуб".

Михалев отговори уклончиво на въпроса дали се е познавал с Дамянов и Доктора, защото от 7-8 години не живе в България. Той отрече да е в конфликт с братя Маринови и заяви, че се надява и че сегашните им отношения са добри. Това противоречи на твърденията, че огромната част от убийствата на представители на бившата СИК, нито едно от които не е разкрито, се дължат на разчистването на сметки между Маджо и Маргините.

Въпреки че бе призован като свидетел на обвинението, Маджо получи от прокурора само един-два незначителни въпроса, които нямаха отношение към същността на делото, а към познанството му с Маринови.

След края на заседанието обаче учудващо прокурор Николай Кокинов заяви, че не е доволен от разпита.

Без инциденти

На излизане от залата пред журналисти Младен Михалев каза, че не се притеснява за живота си. На въпрос на Mediapool охранява ли го МВР, той отговори, че министерството трябва да охранява всички граждани.

Въпросът бе зададен по повод на предишния разпит на Маджо от преди три години по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Тогава заради пристигането му в Съдебната палата бе отцепено движението по ул. "Алабин". Той се яви пред съда с бронежилетка, силно охраняван от съдебна охрана и от множество цивилни гардове. По-късно се оказа, че част от тях били полицаи.

Първият разпит на Михалев ще се запомни и със скандала със столичен фоторепортер, който твърдеше, че е набит от спецполицаи, които бяха изпълнили вътрешния двор на Съдебната палата.

Сега визитата на бившия бос от СИК в палата мина далеч по тихо и спокойно. Той отново бе с голяма охрана, но скандали нямаше и този път под костюмът му не личеше бронежилетка. Част от гардовете придружиха Михалев и в съдебната зала.

Любопитна подробност е, че един от едрите мъже, грижещи се за сигурността на Михалев, бе с него и на предишното му явяване в съда. Тогава депутати поставиха въпроса, защо се допускат въоръжени лица в Съдебната палата. Отговорът от Министерство на правосъдието и от МВР бе, че всички охранители в съдебната зала са били служители на полицията.

След разпита Михалев и антуражът, в които имаше двама високоплатени адвокати, си тръгна с два мерцедеса.

Преди това обаче дългоочакваният свидетел заяви, че никога не се е крил. Друг е въпросът, че съдът го призовава от около три години да се яви и да даде показания. Михалев обаче призова да не се спекулира с явяването му. "Аз уважавам държавата", добави бизнесменът, който е спряган за близък приятел на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Има ли служители на МВР сред съдебните заседатели

Адвокат Ваня Траянова, която защитава подсъдимия с Маргините Бисер Илиев, поиска да се направи проверка за кариерното развитие на съдебните заседатели.

Траянова настоя да не се дава ход на делото, за да може председателят на съда да отговори дали съдебните заседатели по процеса са действащи служители на МВР, а от вътрешния министър - дали някога са имали ангажимент към ведомството.

Адвокатът мотивира искането си с това, че, както стана ясно в понеделник, служители на МВР са и съдебни заседатели. Траянова цитира закона за МВР, според който ведомството е йерархично изградена структура и поради тази причина е възможно, ако съдебните заседатели са негови служители, да бъдат предубедени.

Траянова изтъкна, че на Бисер Илиев обвинението по това дело и материалите по него са били предявени именно от полицаи. Траянова добави, че не знае какви са професиите на съдебните заседатели и затова "трябва да ги проверяваме всичките".

Съдът обаче отхвърли искането ѝ с мотива, че няма основание да се иска отвод на съдебни заседатели. Процесът продължава след два дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?