Вторият "турист" до Солсбъри се оказа лекар от ГРУ

Той е бил награден от Путин със званието "Герой на Руската федерация"

Александър Петров (Александър Мишкин) и Руслан Боширов (Анатолий Чепига) отляво надясно

И вторият от двамата руснаци, който според Великобритания е свързан с опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е разкрит. Той е военен лекар, служещ в руското разузнаване ГРУ, съобщи разследващият сайт Белингкет (Bellingcat), цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Неотдавна стана ясно, че другият заподозрян руснак Руслан Боширов е полковникът от ГРУ Анатолий Чепига.

Според сайта Белингкет истинското име на мъжа, известен досега като Александър Петров, е Александър Евгениевич Мишкин, военен лекар в ГРУ.

Преди четири години той е бил удостоен от президента Владимир Путин със званието "Герой на Руската федерация".

Разследващите стигнали до истинското му име по паспортна информация, адресни регистрации, регистрационните номера на колите и телефонни указатели.

Според сайта двама бивши студенти от военно-медицинската академия са потвърдили, че Мишкин е човекът, когото британските власти идентифицирали като Александър Петров. Същото потвърдили и седем жители от неговото село, посетено от хора на "Инсайдър", организация, свързана с Белингкет.

Селяните казали, че бабата на Мишкин имала снимка от награждаването на внука ѝ от Путин.

Мишкин е роден на 13 юли 1979 година в село Лойга, Архангелска област. Той е завършил една от елитните медицинки военни академии, в които се обучават лекари за руския военноморски флот, съобщава Би Би Си.
 
Още като студент Мишкин е станал агент на ГРУ и през 2010 г. се преместил да живее в Москва.
 
В руската столица той е записан на адреса "Хорошевско шосе", дом 76-б, който съвпада с адреса на щаб-квартирата на Главното управление на Генщаба на Министерството на отбраната на Русия, където навремето е било ГРУ. Би Би Си е намерило потвърждение на тези данни в една от базата данни с лични информации за руснаците.
 
Според британските власти Мишкин и Чепига са опитали да отровят Скрипал, намазвайки дръжката на входната врата на дома му с нервнопаралитичното вещество "Новичок", припомня ТАСС.

Москва отхвърля тези твърдения и заяви, че програма за разработване на подобно отровно вещество не е съществувала нито в СССР, нито в Русия.

След като британските власти официално обвиниха двамата руснаци, те се появиха по руска телевизия и обясниха, че са били в английския град Солсбъри само в качеството си на туристи.

Във вторник прессекретарят на руското посолство във Великобритания коментира, че руската страна е готова по официални канали да обсъжда с британските власти информацията, отнасяща се до твърденията на инициативната група "Белингкет" (Bellingcat) за установяване на истинската самоличност на руснаците, заподозрени по делото за отравянето на бащата и дъщерята Скрипал.

Той подчерта, че това ще бъде възможно, ако от Лондон постъпи съответното запитване.

"Вече се появиха съобщения, че британското вътрешно министерство и лондонската полиция нямат намерение да коментират тези "спекулации". Като че ли това е точно този случай, в който си струва да последваме примера на британските колеги", отбеляза говорителят на посолството.

"Руската страна ще бъде готова да обсъжда тази и всяка друга информация по официални канали с британската страна, ако Лондон изпрати съответното запитване. Ако обаче нещата и занапред продължат да се свеждат до изтичане на информация в медиите с позоваване на анонимни източници или на разследвания на обществени организации (даже когато те явно са свързани със спецслужбите), това само ще потвърди липсата на намерение у следствието да работи в международно-правна плоскост."

В края на миналия месец британският вестник "Дейли телеграф" съобщи, че истинската самоличност на Руслан Боширов е Анатолий Владимирович Чепига, 39-годишен руски полковник от военното разузнаване, удостоен с награди. Вестникът заяви, че тази информация е получена след съвместно разследване със сайта Белингкет.

Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков обаче заяви, че няма данни държавният глава да е награждавал човек на име Чепига, припомня ТАСС.

Британската полиция отказа да коментира разкритията на сайта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа