Второ дело срещу ексшефа на "Софийски имоти" е прекратено заради изтекла давност

Второ дело срещу ексшефа на "Софийски имоти" е прекратено заради изтекла давност

Второ дело срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев е прекратено от Върховния касационен съд (ВКС) заради изтекла абсолютна давност.

Така магистратите отмениха в четвъртък 4-годишната му присъда, постановена от Софийския апелативен съд по обвинение за безстопанственост.

От решението на ВКС става ясно, че Добрев сам е поискал процесът срещу него да бъде прекратен заради изтичане на абсолютната давност. А прокуратурата не е възразила, тъй като са налице основанията за това.

Според обвинителния акт безстопанствеността е извършена в периода от 12 декември 1999 г. до 25 януари 2000 г., а неизгодната сделка е сключена на 26 юни 2000 г. Така за първото престъпление абсолютният давностен срок от 15 години, който изключва наказателното преследване, е изтекъл на 25 януари 2015 г., а за второто – на 26 юни 2015 г.

"При така установеното наказателното производство може да продължи само ако подсъдимият направи нарочно искане за това – чл.24, ал.2 НПК, каквото не е сторено от него. Напротив, недвусмислено, лично, писмено и устно, подсъдимият е поискал прекратяване на наказателното производство, поради изтичане на абсолютния давностен срок за наказателно преследване", посочва ВКС и отменя присъда и прекратява делото.

Първият процес срещу Добрев, който приключи безславно заради изтичане на давността също беше за неизгодна сделка. Той беше прекратен в началото на миналата година. По него първоначално Добрев беше осъден също на 4 години затвор, но след това Софийският апелативен съд на два пъти го оправда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?