Второ дете от софийския дом "Петко Славейков" настанено в “Пирогов”

Второ дете от софийския дом "Петко Славейков" настанено в “Пирогов”

Дете на 14 години от дома за деца без родителски грижи "Петко Рачев Славейков" в столицата е постъпило късно вечерта в неделя в спешния медицински център "Пирогов" със затворено око и огромна подутина, резултат от удар с камък, съобщиха в понеделник от болницата. Ударът е бил нанесен от друго дете на дома. Според официалната информация от болницата, 14-годишното момче е останало дълго време в спешния център, защото не е било придружено от възпитател на дома. В съобщението не се уточнява кой е довел пострадалото дете.

Това е второто дете от същия дом, което постъпва в спешната помощ в рамките на часове. Рано сутринта в неделя в "Пирогов" бе настанено деветгодишното момиче Емилия Колева. Тя беше вкарана в детската противошокова зала на болницата със съмнения за спукан далак. Детето бе доведено в спешния център от жена, която го забелязала случайно на улицата. Часове след постъпването му в болницата детето не бе потърсено от представители на дома. Версиите на Емилия и на другите деца от дома за инцидента, при който е пострадала, се разминаваха. Според момичето, то се е навело да види нещо през прозореца и паднало от третия етаж. Според други деца от дома обаче имало е практика децата да бягат и най-вероятно Емилия се е опитала да се измъкне през прозореца и е паднала.

Според шефа на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Нина Владимирова, инцидентът е станал, след като детето е поискало разрешение от възпитателите в дома да се качи до третия етаж на сградата, за да види своя приятелка. Владимирова смята, че момиченцето е направило това с цел да избяга от дома през третия етаж, за да иде при чичо си.

Полицията разследва инцидента и възможността деветгодишното дете да е било бутнато нарочно от прозореца.

В понеделник министърът на социалната политика Емилия Масларова посети 9-годишната Емилия в "Пирогов". По думите на социалния министър ще има строги административни наказания за ръководството на дома. В момента Държавната агенция за закрила на детето извършва проверка в дома "Петко Р.Славейков" как се спазват правата на детето, обясни Масларова. Министърът поясни, че детето е пожелало да бъде преместено в друг дом, защото има деца в дома, с които не се разбира.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?